Klima önemli bir yatırım olduğu için mümkün olduğunca uzun ömürlü olması istenir. Bunun için düzenli bakım şarttır.
Peki klima bakımı nasıl yapılır ve neleri içerir?
Klima Bakımı Nedir?
Klima bakımı, klima ünitesinin verimli ve etkili bir şekilde çalışmasını sağlamaya yönelik görevleri kapsar. Klima bakımı, denetimlerin gerçekleştirilmesini, parçaların değiştirilmesini ve arızalı bir klima ünitesinin onarılmasını içerir.
İlgili İçerik: Klima Alırken Nelere Dikkat Edilmelidir? Klima Satın Alma Rehberi
Bu Rehberde Bahsettiğimiz Ürünler;
Klimalar Nasıl Çalışır?
Bir klima sistemi bir binanın içindeki sıcak havayı alır, dışarı aktarır ve soğutucu bobinler üzerinden soğutmak için dış havayı çeker. Daha sonra bir üfleyici soğutulmuş havayı iç mekana geri üfler.
Klimanızın Bakıma İhtiyacı Olduğunu Gösteren İşaretler
Arızalı veya verimsiz çalışan klimalar, iç mekan konfor seviyelerini düşürürken enerji maliyetlerini artırabilir. Bu yaygın işaretler genellikle bir ünitenin klima bakımına ihtiyacı olduğunu gösterir:
- Klima sistemi sıcak hava üflüyorsa,
- Klima termostatı çalışmıyorsa,
- Klima ünitesi olağandışı ses veya kokulara neden oluyorsa,
- Klimanın etrafında sızıntı veya nem belirtileri varsa,
- Klima odalar arasında eşit soğutma yapmıyorsa,
- Klima sık sık açılıp kapanıyorsa,
- Hava durumu veya elektrik maliyetleri değişmediği halde enerji faturaları artıyorsa,
- Ünite eski ve ekstra bakıma ihtiyaç duyuyorsa klimanızın bakıma ihtiyacı vardır.
İlgili İçerik: Inverter Klima Nedir, Klima Nasıl Çalışır?
Klima Bakım Kontrol Listesi
Rutin önleyici bakım, ekipmanın daha uzun süre ve daha verimli çalışmasını sağlamanın yanı sıra elektrik maliyetlerinin düşürülmesine de yardımcı olur.
Bakım kontrol listenizdeki görevleri yerine getirirken hatırlamanız gereken en önemli klima bakım adımları aşağıdakileri içerir:
1. Hava Filtrelerini Değiştirin ve Kanalları Temizleyin
Kirli hava kanalları aşırı doymuş filtrelere yol açar. Tıkalı filtreler verimliliği azaltabilir. Bu yüzden temiz hava akışı sağlamak için hava kanallarını temizleyin ve hava filtrelerini aylık olarak değiştirin. Bir hava filtresi bakım kontrol listesi, bakım prosedürünün bu ayağına eşlik etmek için mükemmel bir araçtır.
2. Termostat Ayarlarını İnceleyin
Klima ünitesinin düzgün çalıştığından emin olmak için termostat ayarlarının sıcaklık çıkışıyla eşleştiğini doğrulayın.
3. Tüm Hareketli Parçaları Yağlayın
Sürtünmeyi ve aşınmayı azaltmak için tüm hareketli klima parçalarının yeterince yağlandığından emin olun. Ünitenin doğru şekilde yağlanması, sistem verimliliğinin artmasını sağlar ve kullanım maliyetlerini düşürmeye yardımcı olur.
4. Evaporatör ve Kondenser Bobinlerini Temizleyin
Kirli serpantinler bir klima sisteminin soğutma kabiliyetini azaltır ve muhtemelen sistemin daha uzun süre çalışmasına neden olur. Bu da enerji faturalarının artmasına ve klimanın ömrünün kısalmasına neden olabilir.
5. Elektrik Bağlantılarını Kontrol Edin
Tüm bağlantıların sağlam olduğundan, terminallerin temiz olduğundan ve yıpranmış yalıtım olmadığından emin olmak için tüm soğutma sistemi kablolarını inceleyin.
6. Soğutucu Akışkan Kaçaklarını Test Edin
Uygun bir klima bakım kontrol listesi, çevresel zararı önlemek ve sistemin verimliliğini korumak için personeli soğutucu akışkan kaçaklarını tespit etmeye ve gidermeye yönlendirecektir.
İlgili İçerik: BTU Nedir? BTU Nasıl Hesaplanır?
Mevsimsel Klima Bakımı
Klima filtrelerinin değiştirilmesi ve kanalların aylık olarak temizlenmesinin yanı sıra klima sistemi bakımı sonbahar, ilkbahar ve yıllık olarak yapılır. Fakat bir klima ünitesi potansiyel sorun belirtileri gösterdiğinde, bakım personelinin sistemi derhal incelemesi gerekir.
1. İlkbahar Bakım Görevleri
Havalar ısınmaya başladığında, dış ünitenin etrafındaki alanı temizlemeniz gerekir. Bu yüzden evaporatörü ve serpantinleri kontrol edin ve gerekirse temizleyin. Aylık hava filtresi değişim zamanı geldiyse, bu aynı zamanda bununla ilgilenmek için de iyi bir zamandır.
2. Sonbahar Bakım Görevleri
Soğuk havalar gelmeden önce bu soğuk aylara hazırlanmanın zamanı da gelir. Bu yüzden dış ünite kondansatörünü ve serpantinleri kontrol edin. Düzgün çalıştığından emin olmak için ısıtma ünitesini test edin ve gerekli temizliği yapın.
3. Yıllık Kontroller
Klimadan anlayacak kadar teknik bilginiz yoksa yıllık kapsamlı bir klima denetimi gerçekleştirmesi ve aşırı ısınan sistemlere bakması için profesyonel bir uzman ile anlaşın. Bu uzmanlar genel bir mevsimsel denetim sırasında kolayca gözden kaçabilecek birçok sorunu yakalayabilir.
4. Profesyonel Denetimler
Sınırlı bakım personeline sahip daha küçük tesisler, mevsimsel klima bakımı için sertifikalı bir teknisyenle sözleşme yapabilir. Çoğu deneyimli profesyonel, bir sistemi kapsamlı bir şekilde inceleyebilir ve sorunları genel bakım teknisyeninden daha hızlı ve etkili bir şekilde ele alabilir.
İlgili İçerik: Vantilatör Alırken Nelere Dikkat Edilmelidir? Vantilatör Satın Alma Rehberi
Profesyonel Klima Bakımın Faydaları
Düzenli profesyonel klima bakımının faydaları aşağıdaki şekildedir:
1. Uzatılmış Kullanım Ömrü
Bir profesyonelin sağladığı kapsamlı rutin denetimler ve bakım hizmetleri, kritik bileşenlerin yeterince temizlenmesini ve yağlanmasını sağlar, bu da aşınmayı azaltır ve klima ünitelerinin ömrünü uzatır.
2. İyileştirilmiş Hava Kalitesi
Profesyonel hizmet sağlayıcılar, tüm klima bileşenlerinin temiz ve filtrelerin taze olmasını sağlayarak toz ve küfü azaltır ve iç mekan hava kalitesini optimize eder.
3. Daha Düşük Enerji Maliyetleri
Klimanız iyi durumda olduğunda daha verimli çalışır ve çalışması için daha az enerji gerekir. Bu da enerji faturalarınızı düşürür. Klimanıza düzenli bakım yapılmadığında, aynı miktarda ısıtma ve soğutma üretmek için fazla mesai yapması gerekir. Bunu yapmak için daha fazla enerji çeker ve dolayısıyla size daha pahalıya mal olur.
4. Azaltılmış Onarım Maliyetleri
Bakımı iyi yapılan bir klimanın acil arızalara yol açarak planlanmamış kesinti sürelerine neden olma olasılığı daha düşüktür. Klima bakımı, sorunların henüz küçük ve yönetilebilir durumdayken tespit edilmesini ve giderilmesini sağlar. Bu, onların büyümesini ve maliyetli onarımlara veya nihai değiştirmeye dönüşmesini engeller.
5. Maliyet-Etkililik
Üçüncü taraf bir teknisyenden hizmet almanın ön maliyetleri vardır, ancak bu seçenek uzun vadede önemli tasarruflar sağlar. Deneyimli bir teknisyen, kadrolu bir genel bakım personelinin gözden kaçırabileceği incelikli sorunları kolayca tespit edebilir, bu da ileride maliyetli onarımları önler ve uzun ve kısa vadede enerji verimliliğini en üst düzeye çıkarır.
6. Sürdürülebilirlik
Doğrudan enerji verimliliği ile ilgili olarak, düzenli olarak bakımı yapılan bir klima sistemi doğaya yardımcı olur. Çalıştırmak için daha az enerji yakar ve böylece daha az karbon emisyonu üretir. Bu, elektriğin korunmasına yardımcı olur.
7. Sağlık ve güvenlik
Klima sisteminizden düzenli olarak temizlenen küf ve toz, daha iyi hava kalitesi sağlar. Bu, özellikle alerjisi veya astım gibi solunum hastalıkları olanlar için faydalıdır.
Ayrıca sisteminizin tesis içinde çalışmasını daha güvenli hale getirir. Tüm elektrikli ekipmanlarda olduğu gibi kısa devreler yaygındır. Bunların zamanında onarılması olası yangınları önleyebilir.
Klima Bakımı Yaptırmak İçin En İyi Zaman
Daha düşük fiyatları nedeniyle klimalara kışın bakım yapmak en iyisidir. Maliyetler düşse de, klimanızı soğuk havalarda çalıştırmak kompresör gibi bileşenlere zarar verebilir. Fakat, klima servisi planlamak için en iyi zaman ilkbahardır. Bu tarih sadece sıcak yaz havalarından önce olmakla kalmaz, aynı zamanda olası sorunların ve teknisyenler için en yoğun sezonun da önüne geçmiş olursunuz.
İlkbaharda bakım planlama şansınız yoksa, sonbaharda servis talep etmek hiç bakım yaptırmamaktan daha iyidir. Klima sisteminiz muhtemelen birkaç ay boyunca kullanılmaz ve bu süre içinde sorunlar oluşabilir. Sonbaharda yaptıracağınız bir bakım, klimanıza bir bahar sürprizinden kaçınmak için en iyi şansı verir.
Klima Servisini Ne Sıklıkla Yaptırmalıyım?
Çoğu klimaya yılda en az bir kez bakım yapılmalıdır, ancak bu durum modele göre değişebilir. Bazı klimaların, özellikle yoğun olarak kullanılıyorsa veya tozlu/kirli ortamlarda bulunuyorsa, daha sık servise alınması gerekebilir. Yıllık bakım, deneyimli teknisyenlerin klimanızı yakından incelemesi için yeterli bir süredir. Bu sayede potansiyel sorunları izleyebilir ve en önemli bileşenleri çalışır durumda tutabilirler.
Temel olarak, yılda iki bakım ziyareti hasar veya bileşen arızası riskinizi azaltabilir. Ayrıca mümkün olan en iyi enerji verimliliğinin sağlarsınız, bu da daha düşük aylık faturalar anlamına gelir. Kaç kere bakım yaptırdığınızdan bağımsız olarak, yılın belirli zamanları klima bakımı için daha uygundur.
Klima Bakımı Yapılmazsa Ne Olur?
Klima bakımı yapılmazsa olabilecek pek çok şey vardır. Ancak en olası sonuç, klimanızın performansında önemli bir düşüş fark etmeye başlamanızdır. Toz ve kalıntılar filtreleri veya serpantinleri tıkar tıkamaz, klimanızın diğer temel bileşenleri düşük performans göstermeye başlar ve aşağıdaki gibi sorunlara neden olur.
1. Arızalı Termostat
Termostatınız arızalıysa, gerektiği zaman açılıp kapanmayabilir, bu da elektrik faturalarınızı artırır ve konfor seviyenizi düşürür. Konforunuza ek olarak, arızalı bir termostat üniteniz üzerinde olumsuz bir etkiye sahip olacaktır.
2. Kirli Filtre Parçaları
Klima ünitelerinin etkili bir şekilde çalışmamasının en yaygın nedenlerinden biri filtrelerin kirli olmasıdır. Düzenli bakım, filtrenizin düzenli olarak değiştirileceği ve kir, alerjen ve diğer partiküllerin evinize girmeye çalışırken durdurulacağı anlamına gelir.
3. Güç Sorunları
Güç sorunları, klimanızın ihtiyaç duyduğunuz şekilde çalıştırmanızı engellediği için büyük bir hayal kırıklığı kaynağıdır.
4. Üfleme Sorunları
Üfleyiciniz yeterince temiz değilse, çalıştırmak için daha fazla enerji kullanır ve size daha fazla paraya mal olur. Bu yüzden ünite arızalanana kadar beklemek yerine yıllık bakımınızı mutlaka yaptırın.
5. Kondenserinizdeki Tıkanıklıklar
Klimanızın yoğuşma yapan kısmı havanızı serin ve ayarladığınız sıcaklıkta tutmak için çok çalışır. Ancak bu parça tıkanırsa, sıcaklığı artar ve rahat etmeniz için gereken soğuk havayı gönderemez. Bu sorun çözülmeden bırakılırsa, yanma ve pahalı bir onarım maliyetiyle sonuçlanabilir.
6. Kötü Bobin Sağlığı
Klimanızın bakımını yapmamanız, serpantinlerinizin düzgün çalışmasını engelleyen bir kir birikimi yaşamasına da neden olacaktır. Bataryalarınız çok kirlenirse, üniteniz verimli çalışmayı durdurur ve üretilen soğuk ve temiz hava miktarı düşer.
Klimanıza düzenli ve uygun bakım yapmak, yatırımınızın size iyi hizmet vermeye devam edeceğinden ve garantinizin bozulmayacağından emin olmanın tek yoludur.
Elbette, kontrol edilmesi ve muhtemelen değiştirilmesi gereken çok daha fazla şey olduğundan, belirli unsurları temizlemek sizi yalnızca bir yere kadar götürür. Deneyimli bir profesyonele güvenmek, klimanızın uygun şekilde izlenmesini, temizlenmesini, onarılmasını ve bakımının yapılmasını sağlayacaktır.
Sonuç olarak tüm cihazlar gibi klima üniteleri de kavurucu mevsimlerde sorun yaşamamak için uygun bakıma ihtiyaç duyar. Bu da size düşük elektrik faturaları şeklinde mükemmel getiriler sağlar.
Yaz aylarında konfor sağlarken elektrik faturalarınızdan tasarruf etmek için size en iyi seçenekleri önerebilecek deneyimli bir uzmandan hizmet almak, klima bakımınız açısından önemlidir.
Klima Bakımı İle İlgili En Çok Sorulan Sorular
1. Klima filtremi ne sıklıkla değiştirmeliyim?
Klima filtrenizi en az üç ayda bir değiştirmelisiniz. Ancak evcil hayvanınız varsa veya tozlu bir iklimde yaşıyorsanız daha sık değiştirmeniz gerekebilir.
2. Klimamdaki sızıntıyı nasıl tespit edebilirim?
Kaynağın yerini belirleyerek klimanızdaki sızıntıyı tespit edin. Sızıntı gider hattınızdan, drenaj tavasından veya evaporatörden geliyorsa, bu onarılması nispeten kolay bir su sızıntısıdır. Soğutucu akışkan sızıntısını, neden olduğu tiz ıslık sesinden anlayabilirsiniz.
3. Kompresörümün servise ihtiyacı olduğunu gösteren işaretler nelerdir?
Kompresörünüzün servise ihtiyacı olduğunu gösteren işaretler arasında klimanın sık sık devreden çıkması, dış ünitenizin etrafında yüksek sesler veya hışırtılar, ünitenizin etrafında görünür engeller veya HVAC sisteminizin evinizi soğutmaması yer alır.
4. Klimamı daha verimli bir modele yükseltmenin faydaları nelerdir?
Klima ünitenizi daha verimli bir modele yükseltmenin faydaları arasında elektrik faturanızda maliyet tasarrufu, sıcaklık ayarlarının hassas kontrolü ve daha az enerji tüketimi yer alır.
5. Yıllık klima bakımıma hangi görevleri dahil etmeliyim?
Yıllık klima bakımınıza dahil etmeniz gereken görevler arasında hava menfezlerinin temizlenmesi, dış kondansatörünüzün temizlenmesi, iç HVAC ve ısıtıcının incelenmesi ve sızıntıların aranması yer alır. Ayrıca hava filtrenizi en az 90 günde bir kontrol etmeniz veya değiştirmeniz gerekir.
6. Merkezi bir klimanın ne tür bir bakıma ihtiyacı vardır?
Hava filtrelerinizi her ay değiştirmenin yanı sıra, ünitenin serpantinlerine sıkışan kalıntıları düzenli olarak temizlemeniz gerekir. Bunun ötesinde, ihtiyaç duyulabilecek önleyici onarımları belirlemek için merkezi klimanızı yılda iki kez bakım yaptırın.
7. Klima bakımında neler kontrol edilir?
Klima bakımında termostattan serpantinlere, rölelerde yoğuşma kanal sistemine kadar birçok parça kontrol edilir.
8. Bir klimanın ömrü ne kadardır?
Taşınabilir veya pencere tipi bir klimanın ortalama ömrü 5 ila 10 yıldır. Ancak düzenli bakım ile klimanızın kullanım ömrünü uzatmak mümkündür.
9. Bir klima nasıl çalışır?
Klima, iç ortam havasını emer ve ardından ısıyı emmek için bir soğutucu akışkan bobininden geçirir. Ardından içerideki soğuk havayı ve odanın dışındaki ısıyı serbest bırakır.
10. Klima terminolojisinde BTU nedir?
Bir klimanın BTU (British Thermal Unit) değeri, havadaki ısıyı uzaklaştırma kapasitesini ifade eder.
11. Klimanızın enerji verimliliğini nasıl artırabilirsiniz?
Doğru yalıtım, programlanabilir termostatlar, temiz filtreler ve düzenli bakım, optimum performans sağlamak için yaygın yöntemlerden bazılarıdır.
12. Bir oda klimasının bakımı nasıl yapılır?
Yılda bir kez kondenseri (klimanın dışarıya açılan kısmı) temizleyin ve içeri girmiş olabilecek kalıntıları (örn. ölü yapraklar) çıkarın. Düşük ayarda bir hava kompresörü kullanabilir veya ılık su ve hafif deterjanla yıkayabilirsiniz. Ayrıca yoğuşma suyu tahliye deliklerinin tıkalı olmadığından emin olun.
13. Klima temizlemek için ne tür bir temizleyici kullanmalı?
Sert kimyasallar üniteye zarar verebileceğinden, klimalar için özel olarak üretilmiş yumuşak bir temizleyici kullanmak her zaman daha iyi bir fikirdir. Ayrıca su ve yumuşak sabun veya şampuan karışımı da kullanabilirsiniz.
14. En etkili klima bakım türü hangisidir?
Kestirimci bakım, olası arızaları tespit etmede önleyici bakımdan daha başarılıdır ve hangi eylemlerin gerekli olduğunu belirlemede daha kesindir.