Bir iş kurarken verilecek çok fazla karar vardır. Fakat şirket isim bulma muhtemelen vereceğiniz ilk ve en önemli kararlardan biridir. 

Peki şirketinize ne ad vereceksiniz? Markanızı oluşturan her şeyi bir veya iki kelimeyle nasıl ifade edeceksiniz?

Muhtemelen, yeni şirketiniz için mükemmel görünümü ve hissi elde etmeye çalışırken fark yaratan bir isme odaklanmanız gerekecek. 

Bu yazımızda şirket adı bulmanız için yapmanız gerekenleri, marka adı oluşturma sürecini, marka isminizi nasıl oluşturabileceğinizi ve yaratıcı marka isim önerilerini bulabilirsiniz.

Şirket İsminiz Neden Bu Kadar Önemli?

Şirketinizin ismi kimliğinizdir. Markanız adına sunduğunuz olumlu veya olumsuz her şey için bir kısaltmadır.

İşiniz, sunduğunuz şeyin aynısını sunan yüzlerce hatta binlerce başka şirket olsa bile, diğer şirketlerden farklıdır. Bu yüzden marka adınızın bu farklılığı yansıtması gerekir.

Şirket adınız, markanızın yalnızca potansiyel müşteriler tarafından değil, sektörünüzdeki diğer şirketler tarafından da nasıl algılandığını şekillendirir. 

Şirket İsmi Bulma İle İlgili İpuçları

Şirket ismi bulmanıza yardımcı olacak bazı ipuçları aşağıdaki şekildedir:

  • Çok belirsiz bir isim seçmemeye çalışın. Çok belirsiz bir isim, akılda kalıcı olmayabilir.
  • Yaygın kelimelerin alternatif versiyonlarını kullanın. 
  • Basit tutun. Aşırıya kaçmayın ve çok uzun bir şirket adı seçmeyin.
  • Mevcut şirket adlarını kopyalamayın.
  • Çok spesifik bir işletme adı seçerek kendinizi kısıtlamayın. Örneğin, marka adınıza belirli bir ürün eklerseniz, müşterileriniz markanızı yalnızca o ürünle ilişkilendirebilir ve bu da gelecekteki büyüme olasılıklarınızı sınırlayabilir.
  • Şirket adınızı tamamlamadan önce istediğiniz alan adının mevcut olup olmadığından emin olun.
  • Son kararınız hakkında arkadaşlarınızdan veya ailenizden ikinci bir görüş alın.

İlginizi çekebileceğini düşündük

En İyi 10 Şirket İsmi Bulma Programı

Aşağıda şirket ismi bulmanıza yardımcı olacak popüler programların bir listesini bulabilirsiniz:

1. Shopify Business Name Generator

Shopify

Harika bir şirket ismi bulma aracı arıyorsanız, Shopify size yardımcı olabilir. Araç binlerce olmasa da yüzlerce şirket adını bulmanıza olanak tanır. Shopify şirket ismi bulma aracı, ilham verecek benzersiz şirket adları örnekleri oluşturmak üzere tasarlanmıştır.

Shopify’ın şirket adı oluşturucusunun bir başka harika yanı da, mükemmel adı seçtikten sonra bir Shopify hesabına kaydolup ilk Shopify mağazanızı kolaylıkla açabilmenizdir. Bu, Shopify’ın güçlü e-ticaret özelliklerini kullanarak anında ilk e-ticaret işinizi başlatabileceğiniz anlamına gelir.

2. Freshbooks

Freshbooks

Freshbooks’un şirket adı oluşturma aracı oldukça etkileşimlidir. Sayfayı ziyaret ettiğinizde, “Let’s Get Started – Haydi Başlayalım!” seçeneğini tıkladıktan sonra, ardından sektörünüzü seçmeniz istenir. Sektörünüzü seçtikten sonra anahtar kelimelerinizi ekleyebilirsiniz.

Araç, başlangıçta üç marka adı fikri önerir, ancak daha fazla fikir almak için “Show me more names – Bana daha fazla ad göster”i tıklayabilirsiniz. Beğendiğiniz bir marka adını seçtiğinizde, bu isim yeni bir sayfada canlı bir dikdörtgen içinde görünecektir.

3. Getsocio

Getsocio

Getsocio’nun marka ismi bulma aracı, marka adınıza eklemek istediğiniz bir anahtar kelimeyi yazmanıza olanak tanır ve size binlerce olası marka adı önerir. Araç, anahtar kelimelerinize göre  marka isimleri üzerinde beyin fırtınası yapmanıza olanak tanır. Bilinmeyen ifadeler bile size ilham verebilir ve bu şekilde benzersiz bir marka imajı yaratan isimler oluşturabilirsiniz.

Aracın arayüzü yabancı olmasına rağmen, Türkçe şirket ismi bulmak için de Getsocio’yu kullanabilirsiniz.

4. Brandroot

Brandroot

Brandroot, kayıtlı .com alan adına sahip yaratıcı isimlerden oluşan benzersiz bir marka adı üreticisidir. Listelenen her isim özenle seçilir ve daha sonra profesyonel bir logoyla uygun fiyatla satışa sunulur. Nişiniz için bir marka adı bulmak için anahtar kelimeye veya kategoriye göre arama yapabilirsiniz.

5. Fit Small Business

Fit Small Business

Yaratıcı marka isimleri bulmanıza olanak tanıyan Fit Small Business, mükemmel marka adını bulmanıza yardımcı olacak bir dizi soruda size rehberlik eder. Öncelikle ne tür mallar sattığınız, hizmet verdiğiniz yer ve soyadınız sorulur. Bu sorulardan sonra size üç veya daha fazla kelime uzunluğunda marka isimlerinin bir listesini verir.

Oluşturucu aynı zamanda istediğiniz şirket ismi için alan adı satın almanıza da yardımcı olur. Bir adı tıkladığınızda, Bluehost’un web sitesine yönlendirilirsiniz. Eğer şirket adınızdan eminseniz, burada şirketiniz için .com alan adını kaydedebilirsiniz. Araç ayrıca, rehberliğe ihtiyaç duymanız durumunda işletmeniz için seçmeniz gereken ad türüne karar vermenize yardımcı olacak bir dizi kullanışlı ipucu da verir.

6. Name Station

Name Station

Ücretsiz bir şirket adı oluşturucu arıyorsanız, Name Station size marka isim önerilerinde bulunur. Sadece boş alana marka adınızda istediğiniz anahtar kelimeyi girmeniz yeterlidir. İstediğiniz kelimeyi girdikten sonra alan adlarının olduğu bir ekran açılacaktır.

Buna ek olarak, Name Station size mükemmel şirket adını bulmanız için ilham vermeye yardımcı olabilecek alan adı fikirleri sayfalarını da sunar. Bu şirket adı oluşturucu, yaratıcı düşünceyi güçlü araştırma araçlarıyla birleştirerek, ihtiyaçlarınıza uygun marka adlarını bulmanıza yardımcı olabilir.

7. Brand Bucket

Brand Bucket

Logolu özgün marka isimleri bulmak istiyorsanız, Brand Bucket sizin için en etkili marka adı oluşturuculardan biridir. Marka adlarının 1000 doların üzerinde yüksek bir fiyat etiketi vardır, ancak adlar benzersiz, akılda kalıcı ve tek kelimedir.

8. One Click Name

One Click Name

One Click Name, alan adına sahip bir logo sunan başka bir marka adı oluşturucudur. Bu şirket adı oluşturucu, satılık binlerce premium alan adı içerir. Her alan adı, kategoriler ve anahtar kelimelerle tanımlanır. Ayrıca havalı bir logo ile birlikte gösterim sağlanır. Sevdiğiniz bir isim bulursanız en az birkaç yüz dolar ödemeniz gerekir.

Anahtar kelimenizi veya nişinizi yazdığınızda, araç sizin için alakalı marka adlarını gösterecektir. Beğendiğiniz bir isim bulduğunuzda, adın arkasındaki duygular, adın ne tür işletmeler için harika olacağı, yapısı vb. hakkında daha fazla bilgi edinebilirsiniz.

9. Name Find

Name Find

Premium alan adları arıyorsanız, bu web sitesi adı oluşturucu size aralarından seçim yapabileceğiniz düzinelerce kaliteli isim verecektir. Çoğu alan adı binlerce dolara mal olur, ancak tam eşleşen bir alan adı arıyorsanız, onu burada bulacağınızdan emin olabilirsiniz.

Name Find, kaliteli alan adlarına yatırım yapmak için büyük bir bütçesi olan başarılı girişimciler için harikadır. Sorularınız varsa, alan adı uzmanlarını arayabilir veya e-posta gönderebilirsiniz. 7/24 kullanılabilen araç, çevrimiçi olarak mükemmel işletme adını bulmaya yardımcı olmak için her an hazırdır.

10. Zyro

Zyro

Zyro şirket ismi bulma aracı, piyasadaki en iyi araçlardan biridir. Bu isim bulma aracı, yapay zeka desteklidir ve size anahtar kelimelerinize göre öneriler sunar.

Bu aracı kullanmak için anahtar kelimelerinizi girin. Generate a Business Name’e (Bir İşletme Adı Oluştur) tıklayın ve ardından işletme adlarının bir listesini gösterene kadar bekleyin. Yapay zekanın yardımıyla, sonuçlar neredeyse sonsuzdur.

11. Oberlo

blank

Oberlo, piyasadaki en popüler şirket ismi bulma araçlarından biridir. Bazı filtreleme ve kişiselleştirme seçeneklerinden yoksun olsa da, Oberlo işinizi kurmak için çok sayıda bilgi ve kaynak sunar.

Ayrıca, yeni işletme sahiplerinin mükemmel isimleri bulmalarına olanak tanıyan “hepsi bir arada” seçenektir. Tek yapmanız gereken işletmenizle ilişkilendirmek istediğiniz kelimeleri yazmak ve ardından on binlerce seçenekten oluşan bir veri tabanında tarama yapmaktır. Bu süreçte ismi hemen o anda seçebilir ve başkası tarafından kullanımının önüne geçmek için ihtiyaç duyduğunuzda telif hakkı süreçlerini başlatabilirsiniz. 

Önerileri istediğiniz kadar spesifik ve kişiselleştirilmiş olmasa da, web sitesinin kullanımı o kadar basit ve hızlıdır ki beyin fırtınası için mükemmeldir.

12. Business Name Generator

blank

Business Name Generator, şirket adları için birden fazla seçeneği taramanıza yardımcı olan bir arama motorudur. BNG ile ilgili en avantajlı şeylerden biri, adım adım sıralanmış bir sürece sahip olmasıdır. Harika ipuçları verir ve işinize en uygun isimleri bulma ve tarama sürecinin tamamında size rehberlik eder. Adım adım süreç ve kullanımı kolay arama barı, bunu web’de bulacağınız diğer isim oluşturucuların çoğundan farklı kılar.

13. Novanym

blank

Novanym, şirket adınızı oluşturmaya başlarken birçok bilgi isteyen, kullanımı kolay ve ücretsiz bir şirket ismi bulma aracıdır. Araç, size sadece anahtar kelimeyi sormakla kalmaz, aynı zamanda işletme türünü (hangi hizmetleri/ürünleri sunduğunuzu) ve isim stillerini de seçebilirsiniz. Bu kişiselleştirme, işletme sahiplerinin işletme adları için en iyi arama sonuçlarını elde etmelerini sağlar.

14. Panabe

blank

Panabee, mükemmel alan adı, uygulama adı, web sitesi adı veya şirket adı oluşturma sürecini basitleştiren kullanıcı dostu bir platformdur. İster işletme sahibi, ister girişimci veya bireysel kullanıcı olun, Panabee markanızı öne çıkaran ve akılda kalıcı kılan bir isim bulmanızı kolaylaştırır.

Marka adı oluşturucu, orijinal fikrinize göre bir öneri listesi oluşturur, fakat hayalinizde isim zaten alınmışsa, Panabee; hecelerden, kısaltmalardan, son eklerden, ön eklerden ve popüler alan adı trendlerinden türetilen alternatif öneriler sunar.

Oldukça yenilikçi bir marka adı oluşturucu olan Panabee, işletmeler, uygulamalar, alan adları ve daha fazlası için isim fikirleri üretmek üzere yapay zeka teknolojisini kullanır. Yapay zeka isim oluşturucu, ilham ve yaratıcılık konusunda size yardımcı olabilir ve özellikle bir tıkanıklıkl yaşandığında sizi sevdiğiniz bir isme yönlendirebilir.

Panabee, kullanıcılarının %50’sinden fazlası yurt dışından gelen uluslararası bir kitleye hitap eder. Bunu desteklemek için, isim oluşturucu popüler uluslararası alan adı uzantıları ile çalışacak şekilde tasarlanmıştır. Öncelikle .com’a odaklanan diğer sitelerin aksine Panabee, girişimcilerin genellikle kendi ülkelerine özgü alan adlarına ihtiyaç duyduklarını anlar ve ülke uzantılı alan adları sunar.

15. Kparse

blank

Kparser, işletme sahiplerine çeşitli farklı görevlerde yardımcı olan hepsi bir arada bir web sitesidir. Arama motoru optimizasyonu için kişiselleştirilmiş yardımdan alan adı oluşturma araçlarına kadar bu web sitesi, çevrimiçi pazarlama ve web sitesi oluşturma konusunda yeni olan işletme sahipleri için en uygun araçlardan biridir. Yaratıcı şirket adı bulma aracı, yeni hizmetlerinden biridir ve ihtiyaçlarınıza uygun olan ismi bulma sürecine başlamanın gerçekten kolay bir yoludur.

16. Nameboy

blank

Nameboy, şirket adı oluşturma araçları içinde yalnızca en iyi seçenek değil, aynı zamanda en eski ve en popüler seçeneklerden biridir. Bu listedeki diğer seçeneklerden farklı olarak, işletmeniz için en iyi ismi ararken birden fazla anahtar kelime kullanmanıza izin verir. Bunun da ötesinde, karışıklığa neden olmadan seçtiğiniz işletme adı için iyi bir eşleşme bulmak için alan adı oluşturucularını da kullanabilirsiniz. Bu “ikisi bir arada” model, işletme sahiplerinin birden fazla web sitesine gitmelerine gerek kalmadan ihtiyaç duydukları şeyi bulmalarını kolaylaştırır.

17. BizNameWiz

blank

BizNameWiz isim oluşturucu gerçekten basit bir isim oluşturucu seçeneğidir ve birden fazla dilde seçenek sunar. Bu sayede web sitelerinin sağ üst köşesinde bulunan dil seçeneğini değiştirerek şirket adınızı kendi dilinizdeki kelimelerle de oluşturabilirsiniz.

Namelix gibi derinlemesine kişiselleştirme seçeneklerine sahip değildir. Sadece sektöre, isim uzunluğuna ve hatta isminizin kafiyeli olmasını isteyip istemediğinize göre filtreleme yapmanıza olanak tanır.

BizNameWiz, aralarından seçim yapabileceğiniz bir sürü isim fikri sunar ve fikirleri kaydetmenize de izin verir. Bu kullanışlı bir özelliktir, çünkü daha sonra aralarından seçim yapmak veya uygun gördüğünüz şekilde birleştirmek için güzel bir seçim derleyebileceğiniz anlamına gelir.

18. Within The Flow

blank

Within the Flow, e-ticaret, sosyal medya pazarlaması ve diğer çevrimiçi pazarlama araçlarına odaklanan bir web sitesidir. İşletme sahiplerinin ve freelance çalışanların doğru kişilerle bağlantı kurmasına ve ihtiyaç duydukları pazarlama materyallerine sahip olmalarına yardımcı olur. Dolayısıyla bünyesinde kullanımı kolay bir işletme adı oluşturucu da vardır. Aynı sayfada, doğru işletme adını seçmenin neden önemli olduğunu ve araçlarının profesyonel bir isim bulmanıza nasıl yardımcı olabileceğini açıklayan kısa bir kılavuz da sunulmaktadır.

19. Namesmit

blank

Namesmith olabildiğince basit bir şirket adı oluşturucudur. İsim oluşturucu, beğendiğiniz bir isim bulunana kadar fikirlerinizi detaylandırmanıza ve farklı şeyler denemenize olanak tanır. Binlerce isim sağlar ve bunun da ötesinde alan adı kullanılabilirliği de kontrol edebilirsiniz. Böylece sadece birkaç dakikalık çalışmayla mükemmel şirket adını bulabilir ve hedeflerinize ulaşmak için ihtiyacınız olan her şeye sahip olduğunuzdan emin olabilirsiniz. Her şeyi basit şekilde yapmanıza olanak tanıyacak bir şirket adı oluşturucu arıyorsanız, bunu Namesmith ile yapabilirsiniz.

20. TRUiC

blank

TRUiC (The Really Useful Information Company), Business Name Generator gibi harika bir işletme adı seçme konusunda bazı yararlı ipuçları sunar. Sadece bununla da kalmaz, TRUiC ayrıca işletme tescilinden marka görünürlüğüne kadar her şeyi inceleyerek işletmenizi kurmanın sonraki adımlarında da size yol gösterir.

TRUiC, arama çubuğuna iki veya daha fazla anahtar kelime yazmanıza izin verir ve ardından konumunuzu ve hangi sektörde çalıştığınızı ekleyerek adınızı daha kapsamlı bir şekilde özelleştirmenize olanak tanır. Önerdiği isimlerden bazıları konumunuzu da içerir ve bu da bu isimlere daha kişiselleştirilmiş bir dokunuş katar.

Oluşturucudan bir isim seçtikten sonra TRUiC, alan adının kullanılabilir olup olmadığını size bildirir. Ayrıca, gerçekten harika bir marka oluşturmaya başlayabilmeniz için bir logo oluşturucuya da bağlantıları vardır.

TRUiC, işlerini başlatmak isteyen ve sürece başlamak için biraz daha fazla desteğe ve bilgiye ihtiyaç duyduklarını düşünen kişiler için harika bir seçenektir.

21. NameSnack

blank

NameSnack, anlaşılır arayüzü ve basit tasarımıyla öne çıkar. Web sitesi, isim oluşturucudan ne bekleyebileceğinizi açıkça ortaya koyar ve onu kullanmanın faydalarını özetler.

Bu listedeki diğer bazı işletme adı oluşturucular gibi NameSnack de alan adı arama işlevleri ve logo tasarım özellikleri sunar. 

Ne yazık ki NameSnack, Looka ve Namelix tarafından sunulan filtreleme seçeneklerinden yoksundur, ancak ürettiği isimlerin sayısı ve çeşitliliği ile bunu telafi eder. Mükemmel ismi bulamasanız bile NameSnack’in size özel bir şeyler hazırlamanızda yardımcı olacağından emin olabilirsiniz.

22. WebHostingGeek

blank

WebHostingGeeks, kullanımı kolay harika bir işletme adı oluşturucudur. Tek yapmanız gereken işinizle alakalı bir anahtar kelime girerek aradığınız alan adı türünü (.com, .org, .net) tanımlamak, anahtar kelimelerin alan adında nerede görünmesini istediğinizi belirtmek (başta, ortada veya sonda) ve harf olarak istediğiniz isim uzunluğunu seçmektir. Bu verilere dayanarak, bu şirket adı oluşturucu alan adınız, blogunuz veya ürününüz için bir isim listesi önerecektir. 

Daha sonra beğendiğiniz bir isme tıkladığınızda, bu alan adının ve Twitter hesabının ücretsiz olup olmadığını görebilmeniz de mümkündür. Oluşturucu ayrıca bir alan adını kaydetmek için kullanabileceğiniz kayıt şirketlerinin bir listesini de sunar.

23. NameMesh

blank

NameMesh, anahtar kelimeler ve kategorilere göre şirket isimleri oluşturan bir araçtır. Araç, kullanıcıların işletmeleri veya ürünleriyle ilgili anahtar kelimeleri girmelerine olanak tanır ve önerilen isimlerin bir listesini oluşturur. Kullanıcılar ayrıca önerileri filtrelemek için “yaratıcı”, “eğlenceli” veya “kısa” gibi farklı kategoriler arasından seçim yapabilir.

NameMesh ayrıca kullanıcıların önerilerle ilişkili alan adlarını kontrol etmelerini sağlayan bir alan adı arama özelliğine de sahiptir. Bu, çevrimiçi bir varlık oluşturmak ve istenen alan adının mevcut olduğundan emin olmak isteyen şirketler için yararlı olabilir. Alan adı oluşturma aracı, .com, .net ve .org gibi en çok tanınan ve yaygın olarak kullanılan alan adı uzantılarının kullanılabilirliğini kontrol etmeye öncelik verir. 

Ayrıca NameMesh, kullanıcılara iki kelimeyi birleştirerek benzersiz bir isim oluşturma olanağı da sunar. Bu, rekabette öne çıkan daha yaratıcı veya benzersiz bir isim arayan şirketler için yararlı bir isim oluşturucu olabilir.

Yapay Zeka ile Şirket İsmi Bulmanız Mümkün mü?

Şirketiniz için bir isim bulmak, bir işletme kurmanın en zor kısımlarından biridir. Bu nedenle, süreci basitleştirmeye yardımcı olmak için bir yapay zeka şirket ismi bulma aracı kullanabilirsiniz.

Yapay zeka isim oluşturucular, birkaç dakika içinde düzinelerce veya yüzlerce öneri almanıza yardımcı olabilir. Kullandığınız araca bağlı olarak, sonuçların yalnızca rastgele kelimelerin bir karışımı olmaması için istemlerinizde ince ayar bile yapabilirsiniz.

Geleneksel bir şirket ismi bulma araçları ile yapay zeka şirket ismi bulma araçları arasındaki fark nedir?

Çevrimiçi olarak kullanabileceğiniz birçok harika şirket adı bulma aracı vardır. Ancak, bu araçların çoğu domain kayıt şirketlerine veya web sitesi oluşturma platformlarına bağlıdır. 

Geleneksel isim oluşturucular, genellikle işletmenin ne yaptığını dikkate almaz. Siz bir anahtar kelime listesi verirsiniz ve isim oluşturucular bunları kullanarak potansiyel isim kombinasyonları oluşturur.

Sınırlamalarına rağmen, geleneksel isim oluşturucular beyin fırtınası için çok yararlı olabilir. Bunları bir isim listesi oluşturmak ve alakasız olanları atmak için kullanabilirsiniz. Geri kalanlar mükemmel şirket ismini bulmak için harika başlangıç noktaları olabilir.

ChatGPT gibi bir yapay zeka sohbet botunu şirketinize isim bulmak için kullandığınızda ise, tek yapmanız gereken doğru istemleri girmek ve soruları sormaktır.  

Örneğin, iş fikriniz dijital pazarlama kursları sunmaksa, ChatGPT’de bir istem olarak “dijital pazarlama kursu şirket ismi fikirleri” ifadesini kullanabilirsiniz. ChatGPT daha sonra aramanıza göre bir fikir listesi oluşturur.

Daha sonra bu listeyi daha fazla geliştirmek için anahtar kelimeler ve işinizle ilgili ayrıntılar sağlayarak fikirler üzerinde beyin fırtınası yapabilirsiniz. 

Son olarak isteminizde işletmeniz hakkında ayrıntıları da vermelisiniz. İpucunuzda kullanabileceğiniz ayrıntılar için öneriler aşağıdakileri içerebilir:

  • İşletmeniz ile ilgili fikirler
  • İşletmenizin en temel işlevleri
  • Projenizin veya işinizin yeri
  • İşinizin hedef kitlesi. Örneğin profesyoneller, uzaktan çalışanlar veya bir bilgisayara bağlı olmak yerine doğada olmayı tercih edenler
  • İşletmenizin sunduğu hizmetler
  • Eklemek istediğiniz anahtar kelimeler
  • Projenizin hangi sektörde olduğu
  • Markanızın lüks mü, erişilebilir mi, kapsayıcı mı, kullanıcı dostu mu olduğu ile ilgili bilgiler

Şirket İsminden İlham Alabileceğiniz Ünlü Markaların Hikayeleri

Düzenli olarak etkileşimde bulunduğunuz ünlü markaların isimlerinin nereden geldiğini hiç düşündünüz mü?

Cevabınız hayırsa, aşağıda en iyi markalarından birkaçı tarafından kullanılan isimlere bir göz atalım:

1. Apple

Biyografisini yazan Walter Isaacson’a göre Steve Jobs, meyve diyeti yaparken bir elma çiftliğini ziyaret ettiği sırada, bu yaygın meyvenin bir bilgisayar şirketi için eğlenceli ve erişilebilir bir isim olabileceğini düşündü.

Kısaydı, akılda kalıcıydı, göz korkutucu değildi, bir logoya dönüştürülmesi kolaydı ve bilgisayarlarla hiçbir ilgisi olmaması, Jobs’un düşündüğü diğer isimlerin aksine, onu BT dünyasında farklı kıldı. Sözcüğün birçok insanın var olan kelime dağarcığının bir parçası olması ve aynı zamanda Jobs’un muhtemelen o meyve bahçesinde hiç düşünmediği Newton’un elması, çağrışımları çağrıştıran şiirsel bir rezonans yarattı. 

2. Google

Bazen isimler ilhamdan çok tesadüfen ortaya çıkar. Larry Page ve Sergey Brin ilk arama motorlarına BackRub adını verseler de, her ikisi de çok büyük sayılar olan googolplex ve googol sözcükleri ile bir beyin fırtınası yaparken yeni marka isimlerini buldular. Alan adının kullanılabilir olup olmadığı kontrol edilirken, marka yanlış yazıldı. O zamandan beri Google, dünyanın her yerinde kullanılan bir fiil haline geldi.

Burada, yazım değişikliği tesadüfiydi, ancak birçok şirket akılda kalıcı ve yasal olarak korunabilir isimler elde etmek için kasıtlı olarak marka isimlerinin yazımlarını değiştiriyor.

3. Nike

Yüzlerce şirket, şans getireceğine neredeyse batıl bir inançla inandığı için Latince kelimelere ve eski mitolojiye döner. Nike da bu markalardan biriydi.

Nike, Yunan zafer tanrıçasıydı ve sporcular için ayakkabı üreten bir şirket için mükemmel bir seçim oldu.

Nike ile aynı yolu takip eden diğer birkaç marka arasında Oracle, Mazda, Alax, Argos, Olympus, Athena, Orion Pictures, Pandora mücevherleri, Subaru kamyonetleri, Dionysus şarap tedarikçileri ve Ionis adını taşıyan Isis Pharmaceuticals yer alır. 

4. Cisco Systems

Cisco Systems, teknoloji şehri San Francisco’nun adının kısaltılmış halidir. Logosuna bir göz atarsanız, Golden Gate köprüsünün olduğunu görebilirsiniz.

5. Adobe

Hemen belli olmasa da adını kuruldukları yerden alan birçok şirket vardır. Adobe adını, kurucu John Warnock ve Charles Geschke’nin California, Los Altos’ta yaşadığı bölgenin arkasından akan bir dereden almıştır.

Yazar Hakkında

Avansas

Avansas, her ölçekteki işletmenin tüm işyeri ihtiyaçlarını karşılayan Türkiye'nin ilk ve en büyük alışveriş platformudur. Avansas Blog'da ise iş hayatına dair ilginizi çekebilecek öğretici ve eğlenceli yazıları sizler için hazırlıyoruz.

Tüm yazıları göster