Toner Nedir? Ne İşe Yarar?

“Toner nedir?” ya da “Toner ne demek?” sorularının en basit cevabı, gelişen teknoloji ile birlikte klasik yazılardan daha çok kullanılmaya başlanan, lazer yazıcı modellerindeki mürekkebin depolandığı, toz formunda olan ve çıktılar üzerinde baskı oluşmasını sağlayan toz madde denilebilir.  

Lazer yazıcılarda yazı ya da görüntü oluşumu toner sayesinde sağlanmaktadır. Ayrıca lazer yazıcı içerisinde ısıtılan toner tozlarının kağıt üzerine baskı oluşturmasını sağlayan maddedir. 

1932 yılında icat edilen toner; fotokopi, fax makineleri ve yazıcılarda kağıda istenen baskının, görüntünün aktarılmasını sağlayan tozun depolandığı birimdir. Bir diğer tabir, toz halindeki mürekkebin stoklandığı parça denilebilir. 

İlk bulunduğu yıllarda makinelerin haznelerine direkt olarak eklenen bu tonerler, sonrasında belirli kutularda hazırlanmaya başlanmıştır. Farklı makineler için farklı ebatlarda ve özelliklerde üretilen bu maddeler için detayları sizin için derledik. 

İlk kullanılmaya başlandığı zamanlar için toner nedir sorusunun cevabı karbon maddesi olarak verilse de sonraki zamanlarda polimer maddesi de eklenmiştir. Ayrıntılara baktığımızda ise toner tozlarının ortalama 30 farklı kimyasaldan oluştuğu söylenebilir. Bu tonerler, bilgisayarlar için kullanılan tüketim malzemelerinde oldukça büyük alan kaplarlar. 

toner

Toner Nasıl Doldurulur? 

Lazer yazıcılarda sıklıkla kullanılan tonerlerin dolum ücretleri bir hayli yüksek olabilir. Bu sebepten dolayı toner nasıl doldurulur sorusu sıkça sorulmaktadır. İstenilen durumlarda yazıcıların içlerinde bulunan tonerler doldurulabilir fakat bu durumda dikkatli olunması, özellikle yazıcı cihazın doğru çalışabilmesi için önem arz etmektedir. 

Toner dolumu yapılmadan önce, muhtemel şekilde oluşabilecek kazaların önüne geçilmesi için yazıcının etrafı boşaltılmalıdır. Üzerinize uygun kıyafetleri giymeniz, mürekkep sıçraması gibi durumlarda alacağınız zararı minimuma indirir. Toner dolum işlemine başlanmadan önce yazıcı içerisinin ve etrafının temizlenmesi oldukça önemlidir. 

Tonerlerin iki kısmında bulunan vidaları sökerek işleme başlayabilirsiniz. Sonrasında tonerin üzerinde yer alan yayı yavaşça sökün. Dikkatli bir şekilde çıkardığınız yayı kuru ve ışık almayan bir noktaya koyun. Tonerin alt kısmında yer alan plastik döndürme silindirini sökün. Aletin iki tarafında bulunan metal parçaları bir kargaburun yardımı ile sökün. 

Elinizde kalan iki parça tonerden toz haznesi olanı yumuşak bir bez yardımı ile temizleyin. Bu işlemi küçük bir süpürge ya da fırça yardımı ile yapabilirsiniz. Ayrıca işlemler sırasında eldiven ve maske kullanmanız oldukça önemlidir. Toz haznesini temizledikten sonra diğer parçayı elinize alın. 

Bu parçaya toner doldurmanız için, manyetik silindir bölümünü sökmeniz gerekir. Dikkatli şekilde söktüğünüz bu parçayı kaybolmayacak bir noktaya bırakın. Elinizdeki parçanın kapağını açtığınızda tonerin doldurulması gereken hazneyi bulabilirsiniz. Bu noktada hazneyi temizlemek ya da temizlememek tamamen sizin seçiminizdir. 

Toner haznesine bir huni yardımıyla toner tozunu boşaltın. Ortalama olarak 120 gram toner tozu bir dolum işlemi için yeterlidir. Bu noktada almış olduğunuz toner tozunun yazıcınıza uyumlu olmasına dikkat edin. Yazıcınıza uygun tonerleri Avansas ile bulabilir ve tek bir tıkla sipariş verebilirsiniz. 

Toner haznesini doldurduktan sonra kapağını kapatmanız ve şu ana kadar yapmış olduğunuz tüm işlemleri tersine şekilde tekrar uygulamanız gerekir. Parçalarını yeniden birleştirmiş olduğunuz toner tankı, haznesine yerleştirilir. Bu adımda parçaların doğru sıra ile yerleştirilmesi oldukça önemlidir. Pimler takılır ve toner doldurma işlemi tamamlanmış olur. Bu noktada yazıcınızı çalıştırmadan önce tüm işlemlerinizi tekrardan kontrol etmeniz önerilir. 

Tonerli Yazıcı Nedir?

Tonerli yazıcı nedir sorusunun en temel cevabı, içerisinde toner tozu bulunan ve bu tozu yakarak kağıda aktaran yazıcı türü olarak verilebilir. Lazer yazıcılarda sıklıkla kullanılan tonerler, pudra kıvamında ve mıknatıslanma özelliği barındıran kimyasal bileşenlerdir. Bu tozlar temelde 4 renkten oluşmaktadır. Bu renkler siyah, kırmızı, mavi ve sarı olmaktadır. 

Lazer yazıcıların toner kartuşu içerisinde, fotokopi makinelerinde bulunan parçaların çoğu bulunmaktadır. Lazer yazıcıların tonerleri kopyalama işleminin tamamını, içlerinde bulunan bu sistemlerin yardımı ile yapar. Tonerli yazıcılar, A4 kağıdı üzerine baskıyı, mürekkepli yazıcılardan farklı olarak drum’ın altından geçerken bıraktığı toner tozları sayesinde yapar. Kağıt üzerine dökülen bu toner ısıtılarak baskı haline gelir ve kağıda yapışır. 

Yazıcıya Toner Nasıl Takılır?

Toner nasıl takılır sorusunun cevabı oldukça uzundur, öncelikle yazıcıya toneri takmadan önce yazıcının kapağını açmalısınız ve drum ünitesini temizlemelisiniz. Bu aşamada yazıcınızdaki tozları temizlemeniz büyük önem taşır. Temizlik sırasında alkol içeren maddeleri kullanmayınız. Cihazınız çalışır durumdayken bu maddeler kötü sonuçlara yol açabilir. 

Yeni tonerin ambalajını açtıktan sonra birkaç defa toneri altüst etmeniz oldukça önemlidir. Bu işlem tonerin dağılmasını sağlayarak daha kaliteli baskılar almanıza yardımcı olur. Tonerin dökülmesine karşılık bir önlem olarak etrafa gazete veya bir bez yerleştirebilirsiniz. Toner elinize veyahut kıyafetlerinize gelirse bu toneri soğuk su ile yıkanması gerekir. Sıcak su, tonerin elinize ve kıyafetlerinize işlemesine sebep olur. 

Toner değişimi sırasında, tonerin alt kısmında bulunan görüntü drum ünitesine dokunulmamalıdır. Toner ünitesine yerleştirildiğine oturma sesi gelir. Bu noktada doğru renkteki kısmın doğru drum ünitesine denk geldiğinden emin olmanız doğru baskılar almanızı sağlar. Cihazınızın hazır bildirimi yandıktan sonra kapağını kapatabilir ve kullanmaya başlayabilirsiniz. 

blank

Toner Nasıl Temizlenir?

Toner nasıl temizlenir sorusunun cevabı kısaca, değişim sırasında, olarak verilebilir. Toner temizleme işlemi için, toner doldurma işlemi sırasında yapılan işlemler tekrarlanarak toner yuvasından sökülür. Dikkatli bir biçimde sökülen toner yan tarafındaki pimler çıkartılarak iki parçaya ayrılır.

İki parça içerisinden toz haznesinin bulunduğu parça seçilir ve kapağı dikkatlice açılır. 

Bu hazne içerisinde bulunan toner tozları havaya saçılmadan, bir süpürge veya yumuşak bir fırça yardımı ile temizlenir. Bu noktada bir maske ve eldiven takmak tozların boğazınıza kaçmasını engeller. Eldiven ise tonerin elinize bulaşmasını önler. Dikkatli şekilde temizlenen toner, çıkarılırken yapılan işlemler tersine yapılarak yerine takılır ve kullanılmaya başlanır. 

Toner ile Kartuş Arasındaki Fark Nedir?

Toner ve kartuş arasındaki en temel fark, tonerin toz halinde mürekkebi kağıt üzerine baskılaması, kartuşun ise mürekkebi doğrudan püskürtmesi olarak açıklanabilir. Mürekkepli kartuşlar sadece renkli baskılar yaparken, toner kullanılan yazıcılar hem renkli hem de siyah beyaz baskı yapabilir. Büyük ölçülerdeki kağıtlara mürekkep püskürtmeli kartuşlar ile baskı yapmak daha avantajlıdır. 

Lazer yazıcılarda kağıt boyutu arttıkça tonerin miktarı da artacağı için maliyet oldukça fazla olur. Bu sebeple büyük ölçekli kağıtlarda mürekkepli kartuşlar daha çok tercih edilir. Tonerler daha büyük kapasiteli çıktılar verirken, kartuşlar daha küçük kapasiteli çıktılar verir. Kartuşlar ise tonerlerden daha uygun fiyatlıdırlar. 

Tonerli yazıcılar büyük iş yerlerinde daha fazla kullanılırken, mürekkepli yazıcılar daha çok evlerde kullanılmaktadır. Tonerli yazıcıların toneri bittiğinde toner haznesine toner tozu eklenir. Mürekkepli kartuş kullanan yazıcılarda ise dolum haznesine mürekkep eklenir. 

Bu işlem hakkında tecrübeniz yok ise dolum yerine direkt olarak yeni bir toner ya da kartuş almanız önerilir. Siz de aradığınız toner cinsini Avansas üzerinden sipariş edebilir ve ihtiyacınıza göre toptan alım da gerçekleştirebilirsiniz.

Yazar Hakkında

Avansas

Avansas, her ölçekteki işletmenin tüm işyeri ihtiyaçlarını karşılayan Türkiye'nin ilk ve en büyük alışveriş platformudur. Avansas Blog'da ise iş hayatına dair ilginizi çekebilecek öğretici ve eğlenceli yazıları sizler için hazırlıyoruz.

Tüm yazıları göster