Yaz geldiğinde, hepimiz evde veya ofiste serin bir esinti isteriz, ancak bazen klima sizin için en iyi çözüm olmayabilir. Çünkü klima kurulumu vantilatöre göre oldukça maliyetlidir. Ayrıca ılıman bir iklimde yaşıyorsanız ve daha ekonomik bir soğutma çözümü istiyorsanız, bir vantilatöre sizin için harikalar yaratabilir. 

İlgili İçerik: Klima Alırken Nelere Dikkat Edilmelidir? Klima Satın Alma Rehberi

Bir vantilatör seçerken göz önünde bulundurmanız gereken birkaç temel faktör vardır. Bu faktörler aşağıdaki şekildedir:

  • Soğutmak istediğiniz odanın boyutuna göre model tercihleri
  • Hava debisi (50 m3 / 10 m²)
  • Daha fazla kullanıcı konforu için ek seçenekler

Konforu artırmak için ekstra özellikler aşağıdakileri içerir:

  • Gelişmiş soğutma performansı için buğulanma modu.
  • Başlangıç zaman ve modlarını ayarlamak için programlama.
  • Hava temizleme.
  • Havanın kurumasını durdurmak için nemlendirme.
  • Herhangi bir gürültüyü önlemek için sessiz mod.
  • Vantilatörü bir koltuğun rahatlığından kontrol edebilmeniz için uzaktan kumanda.

Odanın Büyüklüğüne Göre Hava Debisi ve Vantilatör Türü

Fan Hava Debisi (m3/dak)  Odanın Büyüklüğü
Masaüstü Vantilatör (Masa Pervanesi) 15 m3/dk 5 m² (sadece yakın alan)
Orta Menzilli Ayaklı Vantilatör 100 m3/min 20 m² (yatak odası, oturma odası)
Yüksek Menzilli Ayaklı Vantilatör 150 m3/min 30 m² (oturma odası, açık mutfak vb.)
Kule tipi vantilatör / Tavan vantilatörü  

350 m3/min

70 m² (atölye, garaj vb.)

Vantilatör Nasıl Çalışır?

Vantilatörler, klima sistemlerinden çok daha basit sistemlerdir. Bu cihazlar temel olarak bir odadaki ortamın havasını hareket ettirmek için çalışır. Cildimizle temas eden sıcak hava, hızlı hareket eden hava ile yer değiştirir ve bu da soğutmaya yardımcı olur.

Yer değiştiren havanın hacmi ne kadar büyük olursa, o kadar soğuk hissedilir. Bununla birlikte, vantilatörün performansı ne olursa olsun, bir klima ünitesi gibi bir odanın sıcaklığını asla düşüremez. Aslında bu cihazlar sadece kendimizi daha havadar hissetmemize yardımcı olur.

Vantilatör Kullanmanın Avantajları Nelerdir?

Evinizi serin tutmak ve havayı iyi bir şekilde sirküle etmek için vantilatör kullanmayı tercih etmenizin birçok nedeni vardır. 

Vantilatör kullanmanın en önemli avantajları aşağıdakileri içerir:

1. Uygun Maliyetli ve Ekonomik

Bir vantilatör satın almanın ilk maliyeti bir klimadan çok daha azdır. Vantilatör uzun vadeli işletme maliyetleri söz konusu olduğunda da daha uygun maliyetlidir. Çoğu modelin enerji tüketimi ürün bilgilerinde yer alır, böylece enerji açısından verimli ve uygun fiyatlı bir model seçip seçmediğinizi kontrol edebilirsiniz.

2. Sorunsuz Bakım

Vantilatörler oldukça basit mekanizmalardır, bu nedenle onları çalışır durumda tutmak basittir. Müşteriler, kullandıkları vantilatörlerle ilgili çok nadiren profesyonel desteğe ihtiyaç duyar.

3. Basit Kurulum ve Çalıştırma

Çoğu fan herhangi bir kurulum gerektirmez. Vantilatörü prize takmanız ve çalıştırmanız yeterlidir. Bazı vantilatörler çeşitli modlara ve hızlara sahiptir, ancak bunların kullanımı da aynı derecede kolaydır.

4. Hava Sirkülasyonu

Vantilatörler, havayı evinizin veya ofisinizin etrafında dolaştırmak için özellikle etkilidir ve durgun, bunaltıcı bir atmosfer olasılığını en aza indirir. Havasız bir koridorda veya holde bir vantilatör çalıştırmak, evdeki hava sirkülasyonunu iyileştirmeye yardımcı olabilir.

5. Anında Rahatlama

Vantilatörler açılır açılmaz sıcaktan kurtulmayı sağlar. Bir odayı soğutması zaman alan klimanın aksine vantilatörler, rahatsızlığı gidermeye yardımcı olabilecek anında hava akışı sağlar. Özellikle de sıcak yaz günlerinde…

6. Çok Yönlülük ve Taşınabilirlik

Vantilatörler çeşitli boyut ve tasarımlara sahiptir ve her alan için çok yönlü bir soğutma çözümü sunar. İster ayaklı vantilatör, ister kolonlu vantilatör veya masa vantilatörü tercih edin, her zaman ihtiyaçlarınıza uygun bir tür bulabilirsiniz. Ayrıca, taşınabilir olduklarından, onları hareket ettirebilir ve evin etrafındaki sorunlu alanlara odaklanabilirsiniz. Hatta rüzgar olmadığında terasta ferahlatıcı bir esintinin tadını çıkarmak için dışarı çıkarabileceğiniz pille çalışan vantilatörler bile vardır. 

7. Enerji Verimliliği

Artan enerji fiyatları ve çevre sorunlarına ilişkin farkındalıkla birlikte, enerji verimliliği günümüzde kritik bir faktördür. Vantilatörler, klimalardan 100 kata kadar daha az enerji kullandıkları için bu konuda mükemmeldir. Klima yerine vantilatör tercih ederseniz, hem bütçenizden önemli ölçüde tasarruf etmiş hem de daha yeşil bir geleceğe katkıda bulunmuş olursunuz.

8. Hafif uğultu ve Uyku Yardımı

Bazı insanlar vantilatörün hafif uğultusunu rahatlatıcı bulur ve hatta bunu uykuya dalmalarına yardımcı olması için kullanır. Vantilatör tarafından üretilen bu gürültü çevredeki sesleri bastırabilir, rahatlamayı teşvik edebilir ve insanların daha hızlı uykuya dalmasına yardımcı olabilir. Bu ek avantaj, vantilatörleri konforu ve uyku kalitesini artırmak için çok amaçlı cihazlar haline getirir.

9. Garip Kokulardan Kurtulmanızı Sağlar

Vantilatörlerin en güzel yanlarından biri havayı gerçekten hareket ettirmeleri ve bu sayede yatak odanızda kalmış olabilecek tuhaf kokulardan kurtulmanıza yardımcı olmalarıdır. Özellikle sizi uyanık tutabilecek, üzerinde kontrol sahibi olmadığınız kokulardan kurtulmanıza yardımcı olur.

10. Odanın Daha Fazla Havalandırılmasını Sağlar

Vantilatörler bir odanın iyi havalandırılmasını sağlamak için harikadır, bu da kliması olsun ya da olmasın birçok insan için önemlidir. Bir vantilatör havanın odada akmasını sağlar ve birçok kişi bunun nefes almayı kolaylaştırdığını düşünür. Hatta 2008 yılında yapılan bir araştırma, bir vantilatörün SID riskini %70 oranında azaltabileceğini ortaya koymuştur. Bunun da ötesinde, tüm bu havalandırma kişinin daha az klostrofobik hissetmesine yardımcı olabilir.

Vantilatör Kullanmanın Dezavantajları Nelerdir?

Klimaların daha iyi yaptığı bazı şeyler vardır, bu nedenle vantilatörlerin dezavantajlarını da göz önünde bulundurmanız gerekir.

Vantilatörlerin kullanmanın dezavantajları aşağıdakileri içerir: 

1. Gürültü

Vantilatörler gürültülü olabilir. Desibel seviyeleri dikkat dağıtıcı olabilir ve güçlü fanları olan vantilatörler, aramaları yanıtlamanız ve ekibinizle iş görüşmeniz gereken yoğun bir ofiste sıkıntı yaratabilir. 

Fakat iyi bir araştırma yaparsanız, piyasada geleneksel modellerden çok daha sessiz çalışan ve çalışma ortamları için daha uygun olan vantilatörler de bulmanız mümkündür.

2. Daha Düşük Etki

Bir vantilatör bir odaya soğuk hava üfler ancak havayı gerçekten soğutacak bir mekanizmaya sahip değildir. Vantilatörünüz ne kadar güçlü olursa olsun, havayı asla doğrudan soğutamaz ve bir klima ünitesi kadar etkili olamaz. Vantilatörler ayrıca çok fazla güneş ışığı alan aydınlık ve havadar odalarda daha az etkilidir, çünkü sadece sıcak havayı sirküle edebilir.  

3. Güvenlik

Bazı vantilatör modellerinde açıkta duran kanatlar vardır ve bunlar meraklı çocuklar ve evcil hayvanlar için küçük bir güvenlik tehlikesi oluşturabilir. Benzer şekilde, vantilatörünüz düzenli olarak temizlenmezse, dönen kanatları toz, alerjen ve diğer partikülleri odanıza geri üfler.

4. Sınırlı Soğutma Aralığı

Birçok uzman, vantilatörlerin sadece mevcut havayı sirküle ettiğini ve odayı gerçekten soğutmadığını dile getirir. Vantilatörlerin sıcaklığı düşürmediği doğrudur, ancak ciltteki nemi buharlaştırarak bir soğutma etkisi yaratır, böylece rahatlama ve serinlik hissi de aynı derecede iyi olur. Ayrıca, stratejik olarak seçilen vantilatör yerleşimi sadece sizi değil odayı da etkili bir şekilde soğutabilir.

Vantilatör Türleri

Vantilatörler üç ana kategoriye ayrılabilir: Eksenel, santrifüj ve kanatsız vantilatörler.

1. Kanatlı Vantilatör veya Eksenel (Fan) Vantilatör

Teknik olarak konuşursak, kanatlı vantilatörler en temel teknolojiye sahiptir. Hava, kanatların etrafında döndüğü mile paralel yani eksenel bir yönde vantilatör boyunca hareket eder. Kanatlar vantilatörün hareketini sağlayan kısmıdır. Kanatlı fanlar, güç açısından yalnızca birkaç watt’tan (W) 200 W’ın üzerine kadar değişebilir. Bu vantilatörler genellikle bir stand veya ayak üzerine oturtulur, ancak aynı teknoloji genellikle atölyelerde veya garajlarda bulunan tavan vantilatörleri ve sirkülasyon fanları için de kullanılır.

Kanatların boyutu, masa fanları için birkaç santimetreden başlarken endüstriyel fanlar için 50 cm’den fazla çapa kadar değişebilir. Genel olarak konuşursak, kanatlı vantilatörlerin çalışması nispeten gürültülüdür. 

Aşağıda en yaygın eksenel veya kanatlı vantilatör türlerinden bazılarını bulabilirsiniz:

Masa vantilatörü

Bir masa vantilatörü hareket ettirmenizi kolaylaştıracak kadar hafiftir ve yakın mesafelerden serinlemenize olanak tanır.

Ayaklı vantilatör

Bu vantilatörler evin içinde hareket ettirilebilir, ancak daha fazla yer kaplar. Bununla birlikte, uzayabildikleri için havayı daha yüksekten hareket ettirebilirler.

Tavan ve duvar vantilatörleri

Tavan ve duvar vantilatörlerinin her ikisinin de bir matkap ile duvar veya tavana sabitlenmesi gerekir. Ayrıca tavan vantilatörlerinin şebeke elektriğinize bağlanması da gereklidir.

Air vantilatör

Air vantilatörler çok güçlüdür ve en geniş alanlar için uygundur. Bu fanlar genellikle metalden yapılır ve fazla yer kaplamazlar, yere bile yerleştirilebilirler.

2. Santrifüj Fan

Santrifüj fanlar başlangıçta endüstriyel kullanım için tasarlanmıştır. Fakat şu an kule fanları tarafından kullanılan bir teknoloji türüdür. Santrifüj veya kolon fanlar, havayı değiştirmek için daha az güç gerektirdiğinden daha az enerji tüketirler. Bu fanlar daha sessizdir, bu nedenle yatak odalarında harika çalışır. Ancak en güçlü modelleri bile geniş odalarda oldukça sınırlı performans sunar.

3. Kanatsız Fan

Kanatsız fanlar, yeni nesil fan teknolojisini temsil eder. Oldukça karmaşık makineler olan bu vantilatörler, ilk olarak Dyson tarafından tasarlansa da, şu an bir dizi üretici tarafından tüketicilere sunulur.

Kanatsız fanlar çok sessiz ve nispeten verimlidir. Ancak, diğer vantilatör türlerinden daha pahalıdır.

3 Kanatlı mı Yoksa 4 Kanatlı Vantilatör mü Daha Fazla Hava Verir?

Bir vantilatördeki kanat sayısı, vantilatörün hareket ettirebileceği hava miktarını etkileyen birçok faktörden yalnızca biridir. Hem üç kanatlı hem de dört kanatlı vantilatör verimli ve etkili hava akışı sağlamak üzere tasarlanabilir. Bir vantilatörün performansı kanat şekli, hatve, motor gücü ve genel mühendislik gibi çeşitli tasarım unsurlarına bağlıdır. Bu nedenle, kanat sayısı tek başına hangi vantilatörün daha fazla hava sağlayacağını doğrudan belirlemez.

Bununla birlikte, iki fan arasında göz önünde bulundurmanız gereken birkaç fark vardır:

1. Üç Kanatlı Vantilatör

Üç kanatlı vantilatör genellikle hava akışı verimliliği ve gürültü arasında bir denge kurmak için tasarlanmıştır. Nispeten şık ve görsel olarak çekici bir görünüm sağlarken etkili hava akışı da sağlayabilir. Daha az kanadı olduğu için motorun biraz daha az çalışması gerekebilir, bu da potansiyel enerji tasarrufu sağlar.

2. Dört Kanatlı Vantilatör

Dört kanatlı vantilatör, özellikle daha büyük alanlarda üç kanatlı vantilatörlere kıyasla biraz daha fazla hava akışı üretecek şekilde tasarlanabilir. Ekstra film hava hareketini artırmaya yardımcı olabilir, bu da daha fazla hava akışı gerektiren odalarda faydalı olabilir. 

Vantilatörün performansını daha iyi anlamak için kanat şekli, kanat aralığı ve motor gücü dahil olmak üzere vantilatörün teknik özelliklerine bakmanız önemlidir. Ayrıca, müşteri yorumları ve uzman tavsiyeleri, belirli bir vantilatörün hava hareketi açısından ne kadar iyi performans gösterdiğine dair de fikir verebilir.

Bir Vantilatörde Olmasını İsteyeceğiniz Ekstra Özellikler

blank

Elbette vantilatörler öncelikle havayı hareket ettirmek için tasarlanmıştır. Ancak bu günlerde bazı modeller buğulanma, nemlendirme veya hava temizleme modları gibi bir dizi ekstra özellik ve seçenek de sunar. Bu modların tümü, ortamı soğutmanın yanı sıra ortam havasını bir şekilde değiştirmek için tasarlanmıştır. Seçtiğiniz seçeneklere bağlı olarak, vantilatörünüz yaşam alanınızdaki havayı daha sağlıklı hale getirmek ve hatta astım gibi sağlıksal riskleri azaltmak için de çalışabilir.

1. Buğulanma modu

Buğulanma fanı, daha da fazla soğutma gücü için hava ile aynı anda basınçlı suyu serbest bırakır. Bu fanlar taşınabilir olabilir ve güneş şemsiyesi gibi yapılara da dahil edilebilir.

2. Nemlendirme modu

Nemlendirme moduna sahip bir vantilatör, hareket ederken havanın kurumasını önlemek için odanın nem seviyesini artırmaya yardımcı olabilir. Bu özellikle astım gibi solunum problemleri olanlar için faydalı olabilir.

3. İyonlaştırma modu

Formaldehit, elektromanyetik alanlar, pişirmeden kaynaklanan dumanlar, solventler ve toz gibi kirleticiler nedeniyle evlerde ve ofislerde iyi bir negatif ve pozitif iyon dengesinin nadiren bulunduğu söylenir. Bu fanlar,  havayı yeniden dengelemek için negatif iyonlarla yüklemeye çalışır.

Sizin İçin Doğru Vantilatörü Nasıl Seçersiniz?

Bir vantilatöre yatırım yapmadan önce kendinize aşağıdaki soruları sormanız gerekir:

1. Fanı kullanacağınız oda ne kadar büyük?

Fan seçiminiz, soğutmak istediğiniz oda tipine göre değişiklik gösterecektir.

Ofis: Düşük güç çıkışına sahip küçük bir masa fanı, ofisinizde mükemmel şekilde çalışacaktır.

Oturma odası veya geniş bir oda: Tavan vantilatörü sabit bir kurulum olarak iyi çalışabilirken, ayaklı vantilatör portatif bir seçenek olduğu için tüm odalar için ideal seçim olabilir.

Yatak odası: Bir odayı nispeten sessiz bir şekilde soğutmak için bir kule fanı kullanılabilir.

2. Ne tür bir hava akışına ihtiyacınız var?

Bir vantilatörün gücüyle doğrudan bağlantılı olan hava akışı, dikkate alınması gereken bir diğer önemli parametredir. Temel olarak, fanınız ne kadar fazla güç üretebilirse, akış hızı o kadar yüksek olur ve bu, saatte metreküp (m3/h) veya dakikada metreküp (m3/dk) olarak belirtilir.

  • Küçük bir masa fanı için 15 m3/dk yeterli olacaktır.
  • 30 m2’lik bir oturma odasında daha etkili havalandırma için 150 m3/dk’ya kadar gidebilirsiniz.
  • Bir atölye için 350 ila 400 m3/dk arasında hareket edebilen endüstriyel fanlar bulabilirsiniz.

3. Hangi seviyede gürültü ile başa çıkabilirim?

Hangi tip vantilatör seçerseniz seçin, bir vantilatör her zaman biraz ses çıkarır. Aslında tamamen sessiz vantilatör diye bir şey yoktur. Burada ne tür bir gürültü seviyesiyle başa çıkabileceğinizi düşünmeniz önemlidir. Serin kalmak özellikle yaz aylarında harikadır, fakat sizi rahatsız hissettirecek bir gürültü ile gelmezse…

Örneğin, yatak odanızı soğutmayı planlıyorsanız, piyasadaki en sessiz modeller olduğundan kule vantilatör almanız gerekir. Bununla birlikte, kule vantilatörün gürültü seviyesi de modeller arasında farklılık gösterir, bu nedenle ürün özelliklerini dikkatlice okuduğunuzdan emin olun. 

Gürültü seviyesi desibel (dB) cinsinden ölçülür. Vantilatörü nereye kurarsanız kurun, gürültü seviyesi 60 dB’ye ulaştığında, onunla yaşamanın oldukça imkansız olacağını unutmayın.

Bir Vantilatörün Temel Özellikleri Nelerdir?

blank

Aşağıdaki standart vantilatör özellikleri sizin için gerçekten kullanışlı olabilir, fakat işinize yarayacak seçenekleri bulmak için öncelikle kendi ihtiyaçlarınızı belirlediğinizde emin olmanız gerekir.

1. Programlama

Programlanma, vantilatör çalışma saatlerini ayarlamanıza olanak tanır. Örneğin, uyumak için bir vantilatöre ihtiyacınız varsa, ancak tüm gece çalışmasını istemiyorsanız bu harika bir seçenektir.

2. Uzaktan Kumanda

Uzaktan kumanda gerçekten kullanışlı bir seçenektir. Böylece vantilatörü her ayarlamak istediğinizde ayağa kalkmanıza gerek kalmaz.

3. Hız Kontrolü

Bugünlerde çoğu vantilatör en az üç farklı hız sunar. Ortamı acil soğutmaya ihtiyaç duyuyorsanız, bu harika bir seçenektir.

4. Salınım

Çoğu vantilatör, havayı daha da fazla hareket ettirmeye yardımcı olan bir salınım modu da sunar. Vantilatörlerin çoğu 180° dönerken bazı modeller ise tam 360° dönebilir.

Bir Vantilatör Nasıl Kurulur? Vantilatör Bakımı Nasıl Yapılır?

Vantilatör Kurulumu

  • Özellikle ayaklı bir vantilatör kullanıyorsanız, hava, burun yollarınızı kurutabileceğinden, cihaza çok yakın durmamaya çalışın.
  • Buğulanma veya nemlendirme modlu bir vantilatör kullanıyorsanız, havayı yenilemek ve aşırı nemden kurtulmak için odayı düzenli olarak havalandırmayı unutmayın. Ayrıca su deposunu ve filtreleri düzenli olarak temizlemeniz de önemlidir.
  • Garajınız veya atölyeniz için bir vantilatör yatırımı yapmayı planlıyorsanız, bu yüksek güçlü vantilatörler genellikle en gürültülü olanlardan olduğu için gürültü seviyesi hakkında dikkatli düşünmeniz gerekir.

Vantilatör Bakımı

Genel olarak konuşursak, vantilatör bakımı, çeşitli bileşenleri (filtreler, tanklar, vb.) temiz tutmaktan ibarettir. Bu nedenle, vantilatörlerin bakımı oldukça kolaydır. Ancak vantilatörünüzü tozdan uzak tuttuğunuzdan emin olmanız gerekir. Son olarak, vantilatörünüzün yeterli olmadığını fark ederseniz, taşınabilir bir klimaya yatırım yapmayı düşünebilirsiniz.

Vantilatörler Neden Saat Yönünün Tersine Döner?

Tavan vantilatörleri saat yönünde ve saat yönünün tersine dönebilir ve dönüş yönünü farklı ihtiyaçlara uyacak şekilde ayarlayabilirsiniz. Ancak, sıcak aylarda fanlar aşağıdaki nedenlerden dolayı saat yönünün tersine dönecek şekilde ayarlanır:

1. Hava Sirkülasyonu

Bir tavan vantilatörü saat yönünün tersine döndüğünde, aşağı doğru bir hava akımı oluşturur. Bu hava akımı cildinizde rüzgarla serinletici bir etki yaratarak kendinizi daha serin hissetmenizi sağlar. Bu saat yönünün tersine dönüş, yüksek sıcaklıkların verdiği rahatsızlığı hafifletmek için tek istediğinizin hafif bir esinti olduğu sıcak aylarda etkilidir.

2. Evaporatif Soğutma

Saat yönünün tersine dönen bir vantilatörden gelen esinti, buharlaşma yoluyla vücudun doğal soğutma mekanizmasını geliştirir. Esinti cildinizdeki nemi buharlaştırarak vücudunuzu daha hızlı soğutur ve sıcaktan kurtulmanızı sağlar.

3. Serin Havanın Dağılımı

Klima kullanıyorsanız, tavan vantilatörünüzü saat yönünün tersine çalıştırarak soğuk havayı odaya daha eşit bir şekilde dağıtabilirsiniz. Bu, klimanın verimliliğini artırabilir ve termostatınızı daha düşük sıcaklıklara ayarlama ihtiyacını da azaltır.

4. Enerji Verimliliği

Serinletici bir esinti yaratmak için bir tavan vantilatörü kullanmak, klimaya olan bağımlılığı azaltmaya yardımcı olabilir, bu da enerji tasarrufu ve daha düşük elektrik faturaları ile sonuçlanır.

5. Rahat Uyku

Geceleri tavan vantilatörünü düşük hızlarda saat yönünün tersine çalıştırmak, rahatsızlığı en aza indiren ve daha iyi uyumanıza yardımcı olan bir soğutma etkisi yaratır.

Bazı tavan vantilatörleri, dönüş yönünü sağa doğru değiştirmenizi sağlayan bir ters fonksiyona sahiptir. Bu, tavana kadar yükselen sıcak havayı odanın içinde dolaştırmak istediğiniz soğuk aylarda faydalı olabilir. Soğutma amacıyla saat yönünün tersine dönüş yaygın olsa da, vantilatörler yıl boyunca farklı konfor ihtiyaçlarını karşılamak için ayarlanabilen çok yönlü araçlardır.

Vantilatörlerin Enerji Tüketimi

Bir vantilatörün enerji veya güç tüketimi, vantilatörün motoruna güç sağlamak ve istenen hava akışını üretmek için gereken elektrik miktarını ifade eder. Vantilatörler genellikle klimalardan daha enerji verimli olsa da, enerji kullanımlarını anlamak kullanım şekilleri, koruma stratejileri ve genel çevresel etki hakkında bilinçli kararlar almamıza yardımcı olabilir.

Vantilatörler çok elektrik kullanır mı?

Ayaklı bir vantilatörün çalıştırılmasının maliyetli daha azdır. Bazı durumlarda odanızı serin tutmak için yalnızca 40 watt elektrik kullanılır. Tek bir ayaklı vantilatör küçük bir odaya hizmet etmek ve elektrikten tasarruf etmek için yeterlidir. Daha büyük bir odayı soğutmanız gerekiyorsa, endüstriyel bir ayaklı vantilatör gibi daha güçlü bir şeye yatırım yapmanız daha ekonomik olacaktır. 

Ayaklı vantilatörün ne kadar güç tükettiğini hesaplamak için öncelikle vantilatörün güç değerini bilmeniz gerekir. Ayaklı vantilatörün 40 watt elektrik çektiğini varsayalım, bunu kW’a dönüştürmemiz gerekir.

40 w/1000 = 0,04 kW

Ardından, vantilatörün bir saatte ne kadar güç çektiğini elde etmek için sonucu bir saatle çarpın.

0,04kW x 1h = 0,04kWh 

Vantilatörü bir saat çalıştırmak için ne kadar ödeyeceğinizi öğrenmek için bölgenizdeki elektrik maliyetini alın. Örneğin, elektrik maliyeti 0,245TL/kWh’dir.

0,04kWh x 0,24TL/kWh = 0,0098 TL

40 Watt’lık bir ayaklı vantilatörü bir saat boyunca çalıştırmak yalnızca 0,0098 TL’ye mal olacaktır. Bu da vantilatörü tüm gün çalıştırırsanız 0,23 TL (0,0098 TL x 24) anlamına gelir.

Bir ayaklı vantilatörü çalıştırmanın maliyeti, merkezi klima gibi elektrik tüketen diğer cihazlara kıyasla çok daha azdır.

 Vantilatör Bütün Gece Açık Tutulabilir mi?

Çalışır durumda ve bakımlı ise bir vantilatörü bütün gece açık tutmanızda bir sakınca yoktur. Vantilatörünüzü bütün gece açık bırakmak, sıcaklığı düzenlemeye ve odanızdaki dolaşımı iyileştirmeye yardımcı olur. Bu, özellikle sıcak ve nemli havalarda geceleri uyumayı daha rahat hale getirir.

Ancak, vantilatörünüzü gece kullanırken aklınızda bulundurmanız gereken birkaç nokta vardır:

  • Vantilatörünüzün bakımını yapın: Toz ve kir birikmesini önlemek için vantilatörünüzü düzenli olarak temizleyin. Kanatlarda biriken toz veya kir, vantilatörün verimliliğini azaltabilir.
  • Hava sirkülasyonu: Vantilatörü bütün gece açık bırakırken odanızda iyi bir hava sirkülasyonu olduğundan emin olun. Vantilatörü geceleri kendinize doğru tutmayın, çünkü sürekli üflenen hava sizi rahatsız edebilir; hatta kas sertliğine neden olabilir.
  • Güvenlik: Vantilatörünüzün sabit bir tabana sahip olduğundan ve tüm gece çalışırken düz bir yüzeye yerleştirildiğinden emin olun. Salınımlı bir vantilatörünüz varsa, bir şeyleri devirmeden ileri geri hareket etmek için yeterli boşluğa sahip olun.
  • Güç tüketimi: Her zaman daha az güç kullanan bir ayaklı vantilatör seçin. Bu, bütün gece çalıştıracaksanız elektrik tasarrufu yapmanıza yardımcı olur.

Geceleri Vantilatörü Neden Kapatmalısınız?

Aşağıdaki listede vantilatörünüzü geceleri kapatmanız için bazı nedenleri bulabilirsiniz:

1. Enerji tasarrufu için

Ayaklı bir vantilatör geleneksel bir klimaya kıyasla daha az enerji kullansa da, mümkün olan durumlarda enerji tasarrufu yapmak yine de harika bir fikirdir. 

2. Gürültü azaltma

Bazı insanlar sessiz vantilatörlerin vınlama sesinin rahatlatıcı ve uyku getirici olduğunu düşünür. Ancak, vantilatörünüzün o hafif uğultusu sizi hala rahatsız ediyorsa, uyumadan hemen önce kapatmak iyi bir fikirdir.

3. Hava serinse

Geceleri sıcaklık düşükse, vantilatörünüzü açık bırakmanıza gerek yoktur. Vantilatörü yalnızca odanızın havalandırması zayıfsa ve  hava sirkülasyonu için gerekliyse açık bırakın. Aksi takdirde, odanın soğumasını önlemek için vantilatörü kapatın.

4. Kötü hava kalitesi

Hava kalitesinin düşük olduğu bir bölgede yaşıyorsanız vantilatörü kapatın. Böyle bir durumda vantilatörü açık bırakmak sadece odanızdaki kötü havanın dolaşımını sağlayacaktır. Ancak, taşınabilir fanınızı çalışır durumda bırakmanız gerekiyorsa, bir hava temizleyici, havadaki alerjenlerle başa çıkmanıza yardımcı olabilir.

5. Vantilatör bakımı

Vantilatörünüz tüm gün çalışıyorsa, geceleri kapatmak uzun ömürlülüğünü artırmaya yardımcı olur. Vantilatörler, diğer tüm cihazlar gibi aşınma ve yıpranma nedeniyle zamanla performanslarını kaybeder, bu nedenle çalışma sürelerini azaltmak, optimum performansın daha uzun süre korunmasına yardımcı olabilir.

En Çok Sorulan Sorular

1. Vantilatörler enerji ve elektrik tasarrufu sağlar mı?

Vantilatörler, özellikle de tavan vantilatörleri, soğutma maliyetlerinizi azaltmanıza yardımcı olabilir. Enerji verimliliği açısından bir faydası olmadığından, vantilatörleri kullanılmayan odalarda çalışır durumda bırakmamanız gerekir.

2. Kullanılan vantilatör türü önemli mi?

Geceleri vantilatör kullanmaya karar verirseniz, taşınabilir bir tane satın alın, böylece onu hareket ettirebilirsiniz. Ayrıca vantilatörü 60 ila 90 cm uzakta tutmak sizi yoğun hava akışından korur.

Salınımlı bir vantilatör ise hava akışının sadece tek bir yönde hareket etmesini önler.

Bazı vantilatörler, birkaç saat sonra cihazı kapatacak zamanlayıcılarla birlikte gelir ve bu da maruziyetinizi en aza indirmeye yardımcı olur.

Ayrıca, tozdan arınmış olduklarından emin olmak için vantilatör kanatlarınızı sık sık temizlemeniz önemlidir.

Yazar Hakkında

Avansas

Avansas, her ölçekteki işletmenin tüm işyeri ihtiyaçlarını karşılayan Türkiye'nin ilk ve en büyük alışveriş platformudur. Avansas Blog'da ise iş hayatına dair ilginizi çekebilecek öğretici ve eğlenceli yazıları sizler için hazırlıyoruz.

Tüm yazıları göster