Pazarlamada veri analizi, işletmenin pazarla ilgili mevcut tüm bilgileri alacağı ve bir pazarlama planı oluşturacağı bir tekniktir. Her türlü iş için çok hayati bir faaliyettir. Ayrıca, mevcut pazarlama tekniklerinizi kullanarak pazarda ne kadar başarılı olduğunuzu da gösterir.
Pazarlama veri analizi ayrıca dış ve iç faktörlere odaklanır. İşletmenin güçlü ve zayıf yönlerini ve rekabet edeceğiniz pazarda nasıl bir performans sergilediğini dikkate alır. Pazarlama veri analizi, tüm pazarlama kanallarından bilgi toplar ve bunları tek bir ortak pazarlama görünümünde birleştirir.
İlgili İçerik: Sektör Analizi Nasıl Yapılır ve Neden Önemlidir?
Pazarlama Veri Analizi Neden Önemlidir?
Bir yatırımcı veya bir girişimci olduğunuzda, şirket için hedefinizi veya vizyonunuzu yedeklemek için tüm verilere sahip olmanız gerekir. Bu nedenle pazarlama analizi yapmanız şarttır.
1. Kârlılığı kontrol etme
Piyasa, yatırım getirisi için belirtiler gösteriyorsa, yoğun bir şekilde yatırım yapmanız için teşvik edileceksiniz. Benzer şekilde, piyasa kârlı değilse, zamanınızı ve kaynaklarınızı boşa harcamazsınız.
2. Müşterileri anlama
Müşterilerinizin ne istediğini bulmaya çalışırsanız onlara tam olarak bu ürün veya hizmetleri sunabilirsiniz.
3. Gerçek rakiplerinizin kim olduğunu bulmaya çalışma
Ortaya çıkabilecek tüm riskleri hesapladığınızdan emin olmanıza yardımcı olur.
Tüm bu sebeplerden dolayı pazarlama veri analizi çok önemlidir. Size pazar hakkında bir fikir verir. Sadece bu kadar da değil, pazarlama veri analizi, halihazırda piyasada çalışan kişiler için de önemlidir. Onlara şirketinizin ne durumda olduğuna dair genel bir rapor sunar ve iyileştirme için ne kadar yer olduğunu gösterir.
İlgili İçerik: Risk Analizi Nedir ve Nasıl Yapılır?
Pazarlama Veri Analizi ile Neler Yapabiliriz?
Pazarlama veri analizini kullanarak yapabileceğiniz birçok şey vardır. Örneğin, size piyasanın nasıl gittiğine dair ve gireceğiniz pazar hakkında bilgi verir. Ayrıca aşağıdaki soruların cevaplarını bulmanıza yardımcı olur:
- Şirketiniz için yaptığınız pazarlama girişimleri bugün nasıl gidiyor?
- Uzun vadede ne kadar iyi olacak?
- İyileştirmeler için herhangi bir yer var mı?
- Mevcut performansınızı iyileştirmek için neler yapabilirsiniz?
- Rakipleriniz ne kadar iyi?
- Rakiplerin yaptığı ama sizin yapmadığımız farklı bir şey mi var?
- Yaklaşımımızı yeniden düşünmeli misiniz?
- Kaynaklarımız verimli kullanılıyor musunuz?
- Zamanınızı ve paranızı farklı bir şeye yatırmamız gerekiyor mu?
- Temel öncelikleriniz neler olmalıdır?
Tüm bunlar, bir şirketin iş yaparken yüzleşmesi gereken sorulardan bazılarıdır. Bunların hepsi önemli sorulardır ve yanıtlamadan önce dikkatlice düşünmeyi gerektirir. Şirket, pazarlama veri analizini kullanarak bunları kolayca yanıtlayabilir. Bu tür soruların cevabı bilindiğinde, şirketin performans göstermesi kolaylaşır.
Pazarlamada Veri Analizi Nasıl Kullanılır?
Veri analizi pazarlama araçlarından en iyi şekilde yararlanmak için dikkate almak isteyeceğiniz tekniklerden bazıları aşağıdaki şekildedir:
1. Customer 360°
Customer 360°, müşteri yolculuğu boyunca her etkileşimi görmenizi sağlar. Veri analizi ile daha sağlam ve işlem yapılabilir bir Customer 360 oluşturabilirsiniz. Müşteri yolculuklarını, hangi etkileşimlerin önemli olduğunu, müşterilerin en çok ilgisini çeken şeyleri ve çok daha fazlasını daha iyi anlarsınız. Müşterileriniz için en iyi kampanyaları oluşturmak ve müşteri yolculuklarını olabildiğince sorunsuz hale getirmek istiyorsanız, bir Customer 360’a sahip olmak çok önemlidir.
2. Müşterilerinizin Deneyimlerini Kişiselleştirin
Veri analizi araçlarıyla topladığınız tüm verilerle, müşteri deneyimlerini daha önce hiç olmadığı kadar kişiselleştirebilirsiniz. Öne çıkmak istiyorsanız, müşteri deneyimlerini kişiselleştirmek çok önemlidir, aksi takdirde sektörünüzdeki diğer işletmelerle benzer olabilirsiniz. Müşteriler, işletmelerin ihtiyaçlarına dikkat ettiğini ve bunları ele aldığını bilmek ister. Bu, yaş grubu ve konum gibi demografik verilerden daha fazlasını toplamak anlamına gelir. Ayrıca müşterilerinizin nasıl davrandıkları ve alışveriş yaparken ne tür tercihlere sahip olduklarına dair veriler de geliştirmeniz gerekir.
Pazarlama ekibiniz, müşteri etkileşimleriyle ilgili geçmiş ve gerçek zamanlı verileri kullanarak onlarla daha özelleştirilmiş bir şekilde nasıl iletişim kuracağınızı anlayabilir. Bu, müşterilerin yalnızca gelirinizi artırmalarını istemek yerine onlara dikkat ettiğinizi hissetmelerini sağlar.
Pazarlama deneyiminizi kişiselleştirmek, modern işletmelerde çok önemli olan müşterilerin kendilerini değerli hissetmelerini sağlar. Müşterilerinize onlara en iyi ürünü ve deneyimi sunmak istediğinizi göstermek için elinizden gelen her şeyi yaptığınızdan emin olmanız gerekir.
3. Pazarlama Stratejilerinizi Tüm Kanallarda Senkronize Edin
Marka bilinirliğinizi artırmak, ürün veya hizmetinizle potansiyel olarak ilgilenebilecek her müşteriye ulaşmak için birden çok kanalda pazarlama yapmanız gerekir. Perakende verilerini, e-ticareti, e-posta pazarlamayı, Google reklamlarını, sosyal medyayı ve daha fazlasını kullanmak, daha yüksek satışlara ve daha fazla müşteriye katkıda bulunabilir. Ancak, tüm bu farklı kanalları izlemek ve senkronize etmek farklı bir hikayedir. Tutarlı bir mesaj iletebilmeniz ve kampanya potansiyelinizi en üst düzeye çıkarabilmeniz için tüm pazarlama kanallarınızda senkronizasyona sahip olmanız çok önemlidir.
Veri analizi, tüm farklı kanallarınızdaki etkileşimi anlamanıza ve stratejilerinizin aynı hizada olduğundan emin olmanıza yardımcı olur. Bu, markanızı nasıl bulduklarına veya markanızla nasıl etkileşime geçtiklerine bakılmaksızın tüm müşterilerinizin harika bir deneyim yaşamasını sağlar.
Ayrıca, hangi kanalların müşterilerde en çok yankı uyandırdığını bulmanıza da yardımcı olabilir. Erişiminizi çeşitlendirmek önemli olmakla birlikte, bütçenizi gerçekten hedef kitlenize ulaşacak kampanyalara odaklamak da önemlidir. Örneğin, 18-24 yaş arası bir kalabalığa pazarlama yapmaya çalışıyorsanız, sosyal medya çabalarınız muhtemelen e-posta pazarlamasından daha fazla ilgi görecektir. Veri analizi size bunu gösterebilir ve kanıtlayabilir. Bu sayede sosyal medyaya daha fazla bütçe ayırmak isteyebilirsiniz.
4. Strateji ve Sonuçları Tahmin Etmek için Verilerinizi Kullanma
Verileriniz uygun şekilde toplandığında, dönüştürüldüğünde ve analiz edildiğinde, iş sonuçlarının tahmine dayalı modellerini oluşturmak için kullanılabilir. Siz verilerinizden öğrendikçe ve ekibiniz analitik araçlarını en iyi nasıl kullanacaklarını anladıkça, stratejinizi şekillendirebilir ve gelecekteki sonuçları tahmin edebilirsiniz. Veri analizi size aşağıdaki gibi stratejileri uygulama gücü verecektir:
Davranış Eğilimleri – Veri analizi, müşterilerin davranışları hakkında size bilgi verir, onların kampanyalarınızla nasıl hareket ettiklerini ve etkileşim kurduklarını öğrenmenize yardımcı olur. Bir müşterinin gelecekteki bir kampanyayla nasıl etkileşime girebileceğini anladığınızda, onu göndermeden önce optimize edebilirsiniz. Müşteri davranışına ilişkin bu derin anlayış, oldukça değerlidir.
Dinamik Fiyatlandırma Stratejileri – Sonuçları tahmin etmenize ve stratejiyi belirlemenize yardımcı olan veri analizi sayesinde, dinamik fiyatlandırma önlemlerini uygulamanız daha kolaydır. Müşteri tabanınızı derinlemesine anlamak, hizmetlerinizi müşteri ihtiyaçlarına, müşteri sadakatine ve diğer ölçütlere göre farklı şekillerde fiyatlandırmanıza olanak tanır.
Tahmin için Tahmine Dayalı Analitik – Veri analizi araçlarınızı kullanarak çok büyük miktarlarda ham veri topladığınızda, yazılımınız bu verileri okuyabilir ve onu daha iyi anlamanıza yardımcı olmak için makine öğrenimini kullanabilir. Yazılımınız ve araçlarınız müşterileriniz hakkında ne kadar çok şey öğrenirse, veriler ve raporlar o kadar doğru olur. Bu, tahmine dayalı analitiği ve tahminleri sürecinize uygulamanıza olanak tanıyarak sonuç olarak işinizi büyütmenize ve uzun vadede daha fazla müşteri kazanmanıza yardımcı olur.
İşletmeler Pazarlama Analizini Nasıl Kullanır?
Pazarlama analizi verileri, işletmenizin reklam harcamalarından ürün güncellemelerine, marka bilinci oluşturmaya ve daha fazlasına kadar her konuda kararlar almasına yardımcı olur. Kendinize kampanyalarınızın 360 derecelik gerçek bir görünümünü elde etmek ve doğru kararları verdiğinizden emin olmak için birden çok kaynaktan (çevrimiçi ve çevrimdışı) veri almanız önemlidir. Ekibiniz bu verileri kullanarak aşağıdakiler hakkında bilgi edinebilir:
1. Ürün Zekası
Ürün zekası, markanın ürünlerine derin bir bakış yapmayı ve bu ürünlerin pazarda nasıl biriktiğini analiz etmeyi içerir. Temel olarak tüketicilerle konuşarak, hedef kitleleri yoklayarak veya onları anketlerle meşgul eden işletmeler, ürünlerinin farklılaştırıcı özelliklerini ve rekabet avantajlarını daha iyi anlayabilir. Ekipler buradan, ürünleri, dönüşümleri artırmaya yardımcı olan benzersiz tüketici ilgi alanlarına ve sorunlarını daha iyi görebilir.
2. Müşteri Eğilim ve Tercihleri
Analiz, tüketicileriniz hakkında çok şey söyleyebilir. Onlarda hangi mesaj/reklam yankı uyandırıyor? Hangi ürünleri satın alıyorlar ve geçmişte hangilerini araştırdılar? Hangi reklamlar dönüşüm sağlıyor ve hangileri yok sayılıyor?
3. Ürün Geliştirme Trendleri
Analiz ayrıca tüketicilerin istediği ürün özelliği türleri hakkında fikir verebilir. Pazarlama ekipleri, bu bilgileri gelecekteki yinelemeler için ürün geliştirmeye aktarabilir.
4. Müşteri Desteği
Analiz ayrıca, alıcının yolculuğunun basitleştirilebilecek veya iyileştirilebilecek alanlarını ortaya çıkarmaya yardımcı olur. Müşterileriniz nelerle mücadele ediyor? Ürününüzü basitleştirmenin veya ödeme sürecini kolaylaştırmanın yolları var mı?
5. Mesajlaşma ve Medya
Veri analizi, pazarlamacıların belirli tüketiciler için mesajları nerede görüntülemeyi seçtiklerini belirleyebilir. Bu, çok sayıda kanal nedeniyle özellikle önemlidir. Pazarlamacılar, basılı, televizyon yayını gibi geleneksel pazarlama kanallarının yanı sıra tüketicilerin hangi dijital kanalları ve sosyal medya ağlarını tercih ettiğini de bilmelidir. Analytics aşağıdaki temel soruları yanıtlar:
- Hangi medyayı satın almalısınız?
- En çok satışı hangi kanallar sağlıyor?
- Kitlenizde hangi mesaj yankılanıyor?
6. Yarışma
Pazarlama çabalarınız rekabetle karşılaştırıldığında ne durumda? Rakiplerinizin değerlendirip sizin kaçırmış olabileceğiniz fırsatlar var mı? Varsa bu açığı nasıl kapatabilirsiniz?
7. Gelecekteki Sonuçları Tahmin Edin
Bir kampanyanın neden işe yaradığına dair kapsamlı bir anlayışa sahipseniz, bu bilgiyi yatırım getirisini artırmak için gelecekteki kampanyalara uygulayabilirsiniz.
Veri Analizinin Zorlukları
Analiz sürecinin en büyük zorluğu, pazarlamacıların muazzam miktardaki veriyi anlaması ve kullanmasıdır. Bu, pazarlamacıların eyleme dönüştürülebilir içgörüler elde etmek için verileri sindirilebilir bir biçimde en iyi şekilde nasıl organize edeceklerini belirlemeleri gerektiği anlamına gelir.
Günümüzde karşılaşılan en büyük pazarlama analizi zorluklarından bazıları aşağıdakileri içerir:
1. Veri Miktarı
Dijital çağda ortaya çıkan büyük veri, pazarlama ekiplerinin her tüketici tıklamasını, etkileşimini ve görüntülemesini kaydetmesini sağladı. Ancak bu miktardaki veri, kampanya içi optimizasyonlara izin veren içgörüler için yapılandırılıp analiz edilemiyorsa bir işe yaramaz. Bu, pazarlamacıların anlamını değerlendirmek için verileri en iyi şekilde nasıl organize edecekleri konusunda zorlanmasına neden oldu. Araştırmalar, deneyimli veri bilimcilerin zamanlarının çoğunu verileri analiz etmek yerine tartışmaya ve biçimlendirmeye harcadıklarını göstermektedir.
2. Veri Kalitesi
İşletmelerin gözden geçirmesi gereken geniş veriler bir sorun olmakla kalmaz, aynı zamanda bu veriler genellikle güvenilmez olarak görülür. Forrester‘a göre, ankete katılanların medya bütçelerinin yüzde 21’i düşük veri kalitesi nedeniyle boşa gidiyor. Bu da her 5 dolardan 1 doların etkin bir şekilde kullanılmadığı anlamına gelir. Bir yıl içinde, bu dolarlar birikerek orta ölçekli ve küçük işletme düzeyindeki firmalar için 1,2 milyon dolar ve 16,5 milyon dolarlık boşa harcanan bütçe ile sonuçlanabilir. İşletmelerin çalışanların doğru kararlar almak için doğru bilgilerden yararlanabilmesi için veri kalitesini koruyacak bir sürece ihtiyacı vardır.
3. Veri Bilimcilerinin Eksikliği
Şirketler doğru verilere erişebilse bile birçoğunun doğru insanlara erişimi yoktur. The CMO tarafından yapılan bir ankete göre, şirketlerin yalnızca %1,9’u pazarlama analitiğinden tam olarak yararlanmak için doğru insanlara sahip olduklarına inanmaktadır.
4. İlişkilendirme Modellerini Seçme
Doğru bilgileri sağlayan modeli belirlemek zor olabilir. Örneğin, medya karması modellemesi ve çoklu dokunma özelliği, sırasıyla toplu kampanya odaklı veriler ve kişi düzeyinde tüketici verileri olmak üzere tamamen farklı bilgiler sunar. Pazarlamacıların seçeceği modeller, alacakları içgörü türlerini belirleyecektir. Doğru modeli seçme zamanı geldiğinde, pek çok kanalda etkileşim analizi kafa karışıklığına neden olabilir.
5. İlişkili Veriler
Pazarlamacılar pek çok farklı kaynaktan veri topladıkları için karşılaştırılabilir hale getirmek için onu normalleştirmenin bir yolunu bulmalıdır. Genellikle farklı ilişkilendirme modelleriyle ölçüldüğü için çevrimiçi ve çevrimdışı etkileşimleri karşılaştırmak özellikle zordur. Burası, birleşik pazarlama ölçümü ve pazarlama analitiği platformlarının farklı kaynaklardan gelen verileri düzenleyerek gerçek değeri gösterdiği yerdir.
Pazarlama Analizi Yazılımı Ne İçin Kullanılır?
Pazarlama analizi yazılımı, değerli verileri hızlı bir şekilde toplayarak, düzenleyerek ve ilişkilendirerek yukarıdaki zorluklarla mücadele eder ve pazarlamacıların gerçek zamanlı kampanya optimizasyonları yapmasına olanak tanır.
Modern pazarlama platformları, çok büyük miktarda veriyi depolayıp işleyebildikleri hız açısından değerlidir. Bu kadar çok veriye erişimin en büyük dezavantajlarından biri, pazarlamacıların gerçek zamanlı optimizasyonlar yapmak için tümünü zamanında ayrıştıramamasıdır. İşte burada, gelişmiş analiz platformlarının işlem gücü devreye girerek, pazarlamacıların kreatifi veya reklam yerleşimini kampanya sona ermeden gerektiği gibi ayarlamasını sağlayarak potansiyel yatırım getirisini artırır.
Ayrıca birçok platform, çeşitli kanallar ve kampanyalardan gelen pazarlama verilerini normalleştirmek ve toplamak için birleşik pazarlama ölçümünden yararlanarak analizi basitleştirir.
Son olarak, gelişmiş analiz platformları, tüketici etkileşimlerini ölçmenin ötesine geçerek marka değerine ve belirli kitle segmentlerinin yaratıcı öğelere nasıl tepki verdiğine ilişkin içgörüler sunar. Bu, pazarlamacıların marka oluşturma yatırım getirisini ve marka deneyimlerini nasıl daha fazla kişiselleştireceklerini daha iyi belirlemelerine yardımcı olur.
İlgili İçerik: Finansal Analiz Nedir? Avantajları Nelerdir?
Pazarlama Analizi Sürecine Nasıl Başlanır?
Analiz yeteneklerini geliştirmek istiyorsanız, atmanız gereken dört adım vardır. Bunlar aşağıdaki şekildedir:
1. Neyi Ölçmek İstediğinizi Anlayın
Bir pazarlama kampanyasının ölçebileceğiniz pek çok yönü vardır: dönüşüm oranları, yakalanan olası satışlar ve marka bilinirliği. Verilerinizi analiz etmeye başlarken çözmeye çalıştığınız sorunu veya toplamaya çalıştığınız içgörüyü anlayın.
2. Bir Kıyaslama Yapın
Başarılı bir kampanya nasıl görünür? Bu, pazarlamacıların toplayacağı veri türlerini ve ölçümleri belirleyecektir. Örneğin, hedef marka bilinirliğini artırmaksa, başarı karşılaştırması çevrimiçi bir tıklama veya gösterimden ziyade bir müşteri panelinde gösterilen artan marka bağlılığı yüzdesi olabilir.
3. Mevcut Yeteneklerinizi Değerlendirin
Şirketiniz bugün ne yapıyor? Zayıf noktalarınız nelerdir? İster çevrimdışı kampanya sonuçlarını değerlendirin, ister dönüşüm sağlama olasılığı en yüksek medyayı belirleyin, bu zayıf noktaları anlamak programınızı güçlendirmenize yardımcı olabilir.
4. Bir Pazarlama Analitiği Aracı Kullanın
Tüketiciler daha seçici hale geldikçe ve veri kümeleri büyüdükçe pazarlama analiz araçlarının önemi de artacaktır. Böyle bir platform, gerçek zamanlı olarak hangi kampanyaların başarılı ve hangilerinin düşük performans gösterdiğine dair bütüncül bir görünüm sağlar.