Dünya çapında iki milyardan fazla insan, ailelerine ve arkadaşlarına mesajlar, resimler, videolar, sesli notlar ve ses dosyaları göndermek için WhatsApp Messenger uygulamasını kullanır.

WhatsApp Business hesabı, kişisel WhatsApp hesabınızdan ayrıdır ve özellikle profesyonel kullanım için tasarlanmıştır. Tıpkı WhatsApp Messenger gibi ücretsiz, güvenli ve kurulumu kolaydır; ancak aynı zamanda işinizi desteklemek ve büyütmenize yardımcı olmak için tasarlanmış bir dizi özellik sunar.

Whatsapp İşletme Hesabı Nedir?

WhatsApp Business, Google Play Store veya App Store’dan indirilebilen ücretsiz bir mesajlaşma uygulamasıdır. WhatsApp İşletme Hesabı, işletmelerin müşterileriyle doğrudan etkileşim kurması için özel olarak oluşturulmuştur. WhatsApp Business, işlev ve tasarım açısından WhatsApp Messenger uygulamasına çok benzer, ancak aynı zamanda profesyonel araçlar içerir. Bunlar, işletmelerin mesajları otomatikleştirmesine, sohbetleri kategorilere ayırmasına ve ürün ve hizmetlerin etkili bir şekilde reklamını yapmasına olanak tanır.

İlgili İçerik: Instagram Kullanım Rehberi – İşletmeler Instagram’da Nasıl Reklam Vermeli?

Whatsapp İşletme Hesabı Özellikleri

Whatsapp business özellikleri aşağıdaki şekildedir:

1. İşletme Profili

Müşterilerin işletmeyle bağlantı kurmak için resmi müşteri iletişim kanalını kullandıklarını bilmelerini sağlamak için bir İşletme Profili oluşturabilirsiniz. İşletme profili işletme açıklamanızı, adresinizi, web sitenizi ve e-posta adresinizi içerir.

2. Otomatik Mesajlar

Otomatik mesajlar, belirli koşullar karşılandığında otomatik olarak gönderilebilen önceden yazılmış yanıtlardır. Örneğin, birisi işletmeye WhatsApp’ta bir mesaj gönderdiğinde, bir karşılama mesajı göndermek için otomatik bir mesaj ayarlanabilir. İşletmelerin etkileşim kurdukları her müşteri için özelleştirilmiş karşılama mesajları oluşturmasına olanak tanıyan karşılama mesajları da mevcuttur. Bu, müşterilerle değerli ve takdir edilmiş hissetmelerini sağlayarak ilişkiler kurmaya yardımcı olur.

3. Hızlı Yanıtlar ve Etiketler

Hızlı yanıtlar, işletmelerin “Çalışma saatleriniz nedir?” gibi yaygın olarak kullanılan ifadeler veya yanıtlardan oluşan şablonlar oluşturarak zamandan tasarruf etmelerini sağlar. Bu nedenle, bir müşteri sorgusuna her yanıt verdiklerinde bunları yazmak zorunda kalmazlar. Etiketler, işletmelerin konuşmaları konulara veya anahtar kelimelere göre farklı gruplara ayırmasını sağlar, böylece aynı anda gerçekleşen tüm konuşmaları takip etmeleri daha kolay olur.

4. Yayın Listeleri

Her mesajı ayrı ayrı yazmak yerine yayın listelerini kullanarak birden fazla kişiye aynı anda bir mesaj gönderebilirsiniz. Yayın listeleri, şirketlerin tek tek mesajlar göndermek yerine promosyon teklifleri, yeni ürün lansmanları vb. gibi toplu bildirimleri büyük insan gruplarına aynı anda göndermelerini sağlar. Bu, minimum kaynaklarla maksimum erişim sağlarken hem zamandan hem de emekten tasarruf sağlar.

5. Uzakta Mesajları

Uzakta mesajları, KOBİ’lerin müsait olmadıklarında otomatik bildirimler ayarlamasına olanak tanır. Böylece müşteriler, görüşmeyi yürüten işletme sahibinden veya personelden herhangi bir yanıt gelmeden belirsizlik içinde beklemek yerine sorgularının ne zaman yanıtlanacağını bilir.

6. İstatistikler

İstatistikler, kaç kişinin WhatsApp aracılığıyla işletmenizle etkileşime geçtiğine dair içgörüler ve ayrıca müşterilerinize gelecekte daha iyi hizmet verebilmek için iyileştirmeye ihtiyaç duyduğunuz alanları belirlemenize yardımcı olabilecek ortalama yanıt süreleri gibi diğer yararlı ölçümler sağlar.

WhatsApp Business’ın özellikleri, onu KOBİ’lerin müşterileriyle iletişim kurması ve süreçleri otomatikleştirmesi için güçlü bir araç haline getirerek zamandan ve emekten tasarruf etmelerini sağlar.

İlgili İçerik: Facebook Kullanım Rehberi – İşletmeler Facebook’ta Nasıl Reklam Vermeli?

Whatsapp İşletme Hesabı Avantajları

blank

Whatsapp İşletme Hesabının avantajları aşağıdaki şekildedir:

1. Müşterilerle bulundukları yerde tanışın

Aylık 2 milyardan fazla aktif kullanıcısı olan WhatsApp, dünyanın en popüler mesajlaşma uygulamalarından biridir.

İşletmeler, WhatsApp İşletme Hesaplarını kullanarak halihazırda zamanlarını geçirdikleri yerde müşterilerle bağlantı kurabilir.

Bu, işletmelerin daha geniş bir kitleye ulaşmasını ve müşterilerle daha kişiselleştirilmiş bir şekilde etkileşim kurmasını kolaylaştırır.

2. Profesyonel görünüm

WhatsApp Business hesapları, bir işletme profiliyle işletmenizin daha profesyonel görünmesini sağlamak için tasarlanmıştır.

Ayrı bir işletme hesabı oluşturarak kendinizi kişisel hesaplardan ayırabilir, müşterilerinize daha profesyonel bir imaj sunabilirsiniz.

3. Ücretsiz kullanım

WhatsApp Business, onu küçük işletmeler için uygun maliyetli bir araç haline getiren ücretsiz bir uygulamadır.

İşletmelerin, pahalı müşteri hizmetleri araçlarına yatırım yapmadan müşterileriyle iletişim kurmaları için düşük maliyetli bir yol sağlar.

4. Artan müşteri etkileşimi

WhatsApp Business, işletmelerin müşterileriyle gerçek zamanlı olarak etkileşime geçmesini sağlayarak marka sadakati oluşturmaya yardımcı olur.

Müşteriler, soruları veya endişeleri olan işletmelere ulaşabilir ve işletmeler, olumlu bir müşteri deneyimi yaratarak hızlı ve verimli bir şekilde yanıt verebilir.

5. Geliştirilmiş müşteri memnuniyeti

İşletmeler, WhatsApp İşletme Hesabı ile hızlı ve verimli müşteri desteği sağlayarak müşteri memnuniyetini ve sadakatini artırabilir.

6. Hızlı iletişim

WhatsApp Business ile işletmeler, müşterilerle hızlı bir şekilde iletişim kurabilir ve anında destek sağlayabilir.

İşletmeler müşteri sorularını yanıtlayabilir, siparişleri güncelleyebilir ve sorunları gerçek zamanlı olarak çözerek müşteri memnuniyetini artırabilir.

7. Kolay kullanım

WhatsApp Business’ın kullanımı kolaydır ve birkaç dakika içinde kurulabilir. Bir işletme profili oluşturabilir, iletişim bilgileri ekleyebilir ve müşterilerle hemen iletişim kurabilirsiniz.

8. Çoklu cihaz desteği

WhatsApp Business’a birden çok cihazdan erişilebilir, bu da işletmelerin hesaplarını yönetmesini ve WhatsApp’ı birden çok kullanıcı için kullanmasını kolaylaştırır.

İşletme sahipleri ve müşteri hizmetleri temsilcileri, akıllı telefonlarından, tabletlerinden veya masaüstü bilgisayarlarından WhatsApp Business’a erişerek tüm önemli mesajları almalarını sağlayabilir.

9. Otomatik mesajlar

WhatsApp Business, işletmelerin müşterilere hızlı bir şekilde yanıt vermek için karşılama ve hızlı yanıtlar gibi otomatik mesajlar oluşturmasına olanak tanır.

İşletmeler genel sorgulara önceden yazılmış mesajlarla yanıt verebildiğinden bu, zamandan tasarruf sağlayabilir ve verimliliği artırabilir.

10. Ürün kataloğu

WhatsApp Business Catalog ile işletmeler, ürün ve hizmetlerini müşterilerine sergileyebilir.

İşletmeler, görseller, açıklamalar ve fiyatlar dahil olmak üzere ürünlerinin bir kataloğunu oluşturarak müşterilerin göz atmasını ve satın alma işlemini kolaylaştırabilir.

11. Grup sohbeti

WhatsApp Business, işletmelerin müşterileriyle grup sohbetleri oluşturmasına olanak tanıyarak aynı anda birden fazla müşteriyle iletişim kurmayı kolaylaştırır.

Bu, güncellemeler sağlamak, sık sorulan soruları yanıtlamak veya promosyonlar yürütmek için yararlı olabilir.

12. Etiketleme

WhatsApp Business ile işletmeler, sorguları ve siparişleri takip etmek için müşteri görüşmelerini etiketleyebilir.

Bu, işletmelerin düzenli kalmasına ve müşteri isteklerine daha verimli bir şekilde yanıt vermesine yardımcı olabilir.

13. Güvenlik garantisi

WhatsApp Business, mesajların üçüncü şahıslar tarafından ele geçirilmesini veya okunmasını önlemek için uçtan uca şifreleme kullanır.

Hassas bilgiler güvende tutulduğu için bu, işletmeler ve müşteriler için gönül rahatlığı sağlayabilir.

14. WhatsApp yayını

WhatsApp Business, işletmelerin müşterilere yayın mesajları göndermesine olanak tanıyarak geniş bir kitleye tek bir mesajla ulaşmayı kolaylaştırır.

Bu, yeni ürünleri, promosyonları veya diğer önemli haberleri duyurmak için yararlı olabilir.

15. Durum güncellemeleri

İşletmeler, durumlarını güncellemek ve önemli haberleri veya duyuruları müşterilerle paylaşmak için WhatsApp Business’ı kullanabilir.

Bu, müşterileri işletmeyle ilgili değişiklikler veya güncellemeler hakkında bilgilendirmenin hızlı ve kolay bir yolu olabilir.

16. WhatsApp Web

WhatsApp Business’a, bir masaüstü veya dizüstü bilgisayardan görüşmeleri yönetmeyi kolaylaştıran WhatsApp Web üzerinden de erişilebilir.

Bu, müşteri iletişimlerini yönetmek için daha büyük bir ekran veya klavye kullanmayı tercih eden işletmeler için yararlı olabilir.

17. Zengin medya mesajlaşması

WhatsApp Business resimler, videolar ve ses dosyaları dahil olmak üzere zengin medya mesajlaşmasına izin verir.

Bu, işletmelerin ürün ve hizmetlerini görsel olarak daha çekici bir şekilde sergilemelerini kolaylaştırır.

İlgili İçerik: YouTube Kullanım Rehberi – İşletmeler YouTube’da Nasıl Reklam Verir?

WhatsApp Business Hesabının Herhangi Bir Dezavantajı Var Mı?

WhatsApp Business’ı kullanmanın dezavantajı yoktur, ancak cihaz sınırlarının ekibiniz için bir sorun olup olmayacağını düşünebilirsiniz. Tek bir WhatsApp Business hesabı yalnızca bir telefona ve en fazla dört bağlantılı cihaza kurulabilir. Bağlanmak için beşten fazla cihaza ihtiyacınız varsa, WhatsApp Business API daha uygun olabilir.

Whatsapp Business Ne İşe Yarar?

WhatsApp, 2,2 milyar küresel kullanıcıdan oluşan aktif bir topluluğa sahip, dünya çapında en çok kullanılan iletişim uygulamalarından biridir. WhatsApp’taki mesajların %98 açılma oranı ve %45-60 tıklama oranı vardır. Bu rakam e-posta’lar ve SMS’lerden 5 kat daha fazladır. Bu yüzden işletmenizin pazarlaması ve desteği için kesinlikle WhatsApp Business kullanmanız gerekir.

WhatsApp Business uygulamasını kullanarak tek seferde 256 kişiye yayın yapabilir, işletme profili oluşturabilir, ürünlerinizi listeleyebilir, katalog ekleyebilir, sohbetlere etiket ekleyebilir ve daha fazlasını yapabilirsiniz.

Whatsapp İşletme Hesabı Nasıl Açılır?

blank

Whatsapp Business’ı kurmak oldukça kolaydır ve birkaç dakika içinde yapılabilir. Whatsapp işletme hesabı açma işlemi için aşağıdaki adımları uygulamanız gerekir:

1. Uygulamayı İndirin

İlk adım, Whatsapp Business uygulamasını indirmektir. Whatsapp Business iPhone kullanıcıları için App Store’da ve Android kullanıcıları için Google Play Store’da ücretsiz olarak mevcuttur.

2. Bir Hesap Oluşturun

Uygulamayı indirdikten sonra işletmeniz için geçerli bir telefon numarası kullanarak bir hesap oluşturun. Bu, müşterilerinizin sizinle iletişim kurmak için kullanacağı numara olacaktır.

3. İşletme Profilinizi Oluşturun

Bu adımda işletme profilinizi oluşturmanız gerekecektir. Adresiniz, açıklamanız ve çalışma saatleriniz gibi yararlı bilgiler, hesabınızı daha çekici hale getirmek için logonuzu ve kapak resminizi de ekleyebilirsiniz.

4. Ayarlarınızı Özelleştirin

İşletme profilinizi oluşturduktan sonra ayarlarınızı özelleştirin.

Sık sorulan sorular için hızlı yanıtlar ayarlayın. Müsait olmadığınız zamanlar için devamsızlık mesajları ayarlayın ve almak istediğiniz bildirim seçeneklerini ayarlayın.

Web’de Whatsapp Business Nasıl Kullanılır?

Akıllı telefon uygulamasının yanı sıra web üzerinden de kullanılabilen Whatsapp Business, hesabınızı doğrudan bilgisayarınızdan yönetmenizi sağlar. Bunu aşağıdaki adımları izleyerek yapabilirsiniz:

  • Web üzerinden Whatsapp business’a giriş için bilgisayarınızın tarayıcısını açın ve https://web.whatsapp.com/ web sitesine gidin.
  • Siteye giriş yaptıktan sonra ekranda bir QR kodu göreceksiniz. Akıllı telefonunuzda Whatsapp Business uygulamasını açın ve “Ayarlar”a ve ardından “Whatsapp Web”e dokunun. Akıllı telefonunuzun kamerasıyla QR kodunu tarayın.
  • Artık web’de Whatsapp Business’ı kurduğunuza göre onu şirketinizde kullanmaya başlayabilirsiniz. Müşterilerinize doğrudan bilgisayarınızdan mesaj, fotoğraf ve video gönderebileceğiniz gibi toplu mesaj göndermek için yayın listesi aracını da kullanabilirsiniz.
  • Web’de WhatsApp Business kullanırken hesabınızı güvende tutmanız önemlidir. Oturum açma bilgilerinizi başkalarıyla paylaşmadığınızdan emin olun ve kullanmayı bitirdiğinizde bilgisayardan çıkış yapın.

Whatsapp İşletme Hesabı Nasıl Kapatılır?

blank

Whatsapp işletme hesabı kapatma işlemi için aşağıdaki adımları izleyebilirsiniz:

  • Cep telefonunuzda WhatsApp İşletme Hesabını açın ve Ayarlar’a dokunun.
  • Ayarları açtıktan sonra, Hesabımı Sil’e dokunun.
  • Bölgenizi seçmeniz ve numaranızı doğrulamanız istenecektir. Kaldırılacak WhatsApp İşletme Hesabı numaranızı buraya girin.
  • WhatsApp İşletme Hesabı numaranız doğrulandıktan sonra WhatsApp İşletme Hesabınızı kaldırmak için bir neden belirtin veya WhatsApp’ın hizmetlerini nasıl geliştirebileceğini yazın.
  • Bir neden belirttikten veya geri bildiriminizi sağladıktan sonra, son bir onay gereklidir. WhatsApp Business Hesabınızı onaylamak ve kaldırmak için Hesabımı Sil’e tıklayın.

WhatsApp Business API Nedir?

WhatsApp Business API, WhatsApp Business uygulamasından daha gelişmiş ve ücretli bir üründür. Büyük ölçekli işletmeler için tasarlanmıştır ve birçok farklı kullanıcı ve cihazın tek bir işletme hesabına entegre edilmesini sağlar. WhatsApp Business API’yi kurmak istiyorsanız, bir WhatsApp Partner’dan onay almanız gerekir.

WhatsApp vs WhatsApp Business vs WhatsApp Business API

WhatsApp Business ile WhatsApp arasındaki temel fark, iş çözümünün küçük işletmeler için ücretsiz bir uygulama ve daha büyük işletmeler için işletmelerin kullanıcılarla iletişim kurmak için zengin mesajlaşma kullanmasına olanak tanıyan ücretli bir API çözümü sunmasıdır. Standart WhatsApp mesajlaşması, arkadaşlarınız ve ailenizle iletişimde kalmak için kişisel kullanım içindir.  

Aşağıdaki tabloda WhatsApp, WhatsApp Business ve WhatsApp Business API arasındaki temel farkları bulabilirsiniz:

WhatsApp WhatsApp Business WhatsApp Business API
Kullanıcılar Bireyler Küçük işletmeler Orta ve büyük ölçekli işletmeler
Mesajlaşma araçları Temel seviye Geliştirilmiş (hızlı yanıtlar, uzakta mesajları, etiketler) Gelişmiş (sohbet robotları, otomatik mesajlar)
Mesaj şablonları Şu anda mevcut değil Mevcut Mevcut
İşletme profili Şu anda mevcut değil Mevcut Mevcut
Fiyat Ücretsiz Ücretsiz Ücretli
App Store/Google Play Store  Evet Evet Hayır

İşletmeler WhatsApp Business hesaplarına kendileri sahip olur ve işletir. Doğrulanmış (isteğe bağlı), markalı bir profil oluşturabilir ve bunu iş iletişimini seçmiş WhatsApp kullanıcılarıyla sohbet etmek için kullanabilirsiniz. WhatsApp işletme çözümleri, müşterilere işletmeniz hakkında web siteniz, kısa bir açıklama, bir müşterinin yanıt bekleyebileceği çalışma saatleri ve daha fazlası gibi ekstra bilgiler vermek için işletme profilleri gibi sağlam özellikler sunar. 

İşletmenize en uygun WhatsApp deneyimi, müşteri tabanınıza ve şirket büyüklüğünüze bağlıdır. 

Aşağıdaki tablo, bu farklı hesapların temel özelliklerini göstermektedir:

Standard Business Business API
Temsilci sayısı Yok 4 Sınırsız
Back-end entegrasyon Yok Yok Var
Chatbots Yok Yok Var
İşletme profili Yok Var Var
Doğrulanmış hesap Yok Yok Var
Görünen ad (telefon numarası yerine) Yok Yok Var
Pazarlama mesajları Yok Manuel Şablon ile mesaj gönderme
Ürün kataloğu Yok Var Var
Otomatik yanıt Yok Var Var
Çalışma saatleri Yok Var Var
CTA ve hızlı cevap Yok Yok Var
Fiyat Ücretsiz Ücretsiz Ücretli

Standart WhatsApp

Standart WhatsApp, bireylerin dünya çapında mesaj göndermesi için kullanıcı odaklı bir WhatsApp hesabıdır. WhatsApp’ta standart bir hesap, kişilerin WhatsApp uygulamasında telefon numaraları aracılığıyla kaydolmalarına ve numaralarına bağlı bir hesap almalarına olanak tanır. 

Standart WhatsApp hem Android hem de iOS için ücretsiz olarak kullanılabilir ve bir telefon numarası üzerinden birebir mesajlar, sesli aramalar ve görüntülü aramalar için kullanılır. Kullanıcılar ayrıca birden fazla kişi arasında grup sohbetleri de oluşturabilir.

Normal WhatsApp mesajlaşma programı işletmeler için fazla işlevsellik sunmaz. Tek üyeli küçük işletme sahipleri, bu kişisel WhatsApp sürümünü ihtiyaçları için yeterli bulabilir, ancak işleri büyümeye başladığında muhtemelen ölçeklendirmeleri gerekecektir. 

WhatsApp Business

WhatsApp Business hesabı küçük ve orta ölçekli işletmeler için idealdir. WhatsApp’ın bu ücretsiz uygulama sürümü, en fazla dört çalışan telefonuna indirilebilir veya WhatsApp web aracılığıyla bir tarayıcıda kullanılabilir. 

WhatsApp Business uygulaması ile müşteriler WhatsApp üzerinden bir işletme numarasına mesaj gönderebilir ve işletme personeli yanıt vermek için uygulamayı açabilir. Ayrıca bir karşılama mesajı gönderebilir ve personelin göndermesi için bazı genel yanıtları önceden tanımlayabilirsiniz. 

WhatsApp Business API

İşletmeler için diğer seçenek ise WhatsApp Business Platform olarak da bilinen WhatsApp Business API’dir. Bu çözüm, WhatsApp mesajlaşmasını kendi ürünlerine entegre etmek isteyen büyük işletmeler ve bağımsız yazılım satıcıları içindir. Çok daha büyük konuşma hacimlerini idare etmek için tasarlanmıştır. 

İşletmeniz doğrulandıktan sonra, her biri artan sayıda kullanıcı mesajına izin veren dört katman vardır. Aşağıdaki kriterleri yerine getirerek kademenizi yükseltebilirsiniz: 

  • Telefon numarası durumunuzun “Bağlı” olduğundan emin olun 
  • Kalite derecenizi “Orta” veya üzerinde tutun 
  • Yeni ve benzersiz kullanıcılarla yedi günlük bir süre içinde günlük gönderim limitinizin yarısına ulaşın 
  • Bu hedeflere ulaşırsanız, Meta 24 saat içinde hesap durumunuzu yükseltecektir. Ancak, seviyenizi yükseltmek için sadece ödeme yapmanız yeterli değildir.

WhatsApp Business API Özellikleri

1. Kullanıcı erişimi

WhatsApp Business’ın aksine API, tek bir hesap altında sınırsız kullanıcı ve cihaz sunar. Bu, müşteri desteğini ve mesajlaşma pazarlamasını çok daha etkili hale getirir.

2. Hesap oluşturma

API özelliklerini kullanmaya başlamak için bir WhatsApp iş ortağı aracılığıyla bir hesap başvurusunda bulunmanız ve doğrulanmak için işletmeniz hakkında bilgi vermeniz gerekir. 

Ayrıca, sohbetlerde işletme adınızın yanında yeşil bir onay işareti görünmesi için başvuru yapabilmenizin tek yolu API’dir. Bu, alıcılarınızın gözünde işletmenize meşruiyet katar. 

3. İletişim yönetimi

WhatsApp Business ile WhatsApp Business API arasındaki en büyük fark, kişilerin ele alınış biçimidir. API ile kişiler, CRM’den veya katılım listelerinizin depolandığı başka bir pazarlama platformundan içe aktarılır. 

WhatsApp pazarlama onayı iki şekilde toplanır: WhatsApp kullanıcıları önce işletme hesabına mesaj gönderir veya bir kayıt formunda WhatsApp için özel olarak bir onay kutusunu işaretler. WhatsApp aracılığıyla iletişime geçilmesine izin vermeyen kişilere API aracılığıyla mesaj gönderilemez. Bu, uygulamadaki müşteri deneyimini korur.

Bunun en iyi tarafı, WhatsApp katılım listenizi web siteniz, e-postalarınız ve diğer kanallar aracılığıyla büyütebilmenizdir. Ücretsiz uygulamada, kişiler mesajlarınızı almak için numaranızı kaydetmiş olmalıdır, bu da çok sınırlayıcıdır.

WhatsApp Business API fiyatlandırması

24 saat süren her oturum bir birim olarak ücretlendirilir. Ücret, alıcının ülke koduna bağlıdır. Ücretler, SMS pazarlama planlarına benzer şekilde WhatsApp İşletme Çözümü Sağlayıcısı üzerinden alınır. Dolayısıyla, hizmetin sağlanması için bu ücretlere ek olarak küçük bir artış bekleyebilirsiniz. 

Tüm bu farklılıklar, WhatsApp Business API’yi daha büyük ekiplere ve daha karmaşık pazarlama ihtiyaçlarına sahip daha büyük şirketler için bir araç olarak konumlandırır. 

WhatsApp Business Premium Nedir?

WhatsApp Premium araçları, işletmenize rekabette avantaj sağlamak ve büyümeyi desteklemeye yardımcı olmak için tasarlanmış, yalnızca aboneliğe özel özelliklerdir.

WhatsApp Business Premium şu anda aşağıdakileri içerir:

Premium WhatsApp Web Sayfası

Bu, yalnızca işletme adınızı ve profil resminizi gösteren ücretsiz WhatsApp web sayfasından daha kapsamlıdır. Premium ile çalışma saatlerinizi, adresinizi, web sitenizi ve ürün veya hizmet kataloğunuzu da görüntüleyebilirsiniz. Ayrıca, potansiyel müşterilerinizin hatırlaması için daha kolay olan özelleştirilebilir bir bağlantı olan özel bir URL de ayarlayabilirsiniz.

Çoklu temsilci desteği

Bu, daha büyük bir ekibin 10 adede kadar web tabanlı cihaz ve 1 telefon bağlayarak sohbetleri tek bir işletme hesabından yönetmesine olanak tanır. Bağlantılı cihazları adlandırabilir, sohbetleri temsilcilere atayabilir ve her mesajı hangi ekip üyesinin gönderdiğini görebilirsiniz. Bu özellikler, WhatsApp Business mesajlarına girip çıkan çeşitli personele sahip olabilecek küçük işletmeler için idealdir.

WhatsApp Business Premium şu anda nerede kullanılabilir?

WhatsApp Business Premium şu anda her yerde kullanılamıyor ve WhatsApp henüz kullanıma sunulacak konumların bir listesini yayınlamadı.

WhatsApp Business Premium’un hesabınız için kullanılabilir olup olmadığını öğrenmek için Menü’ye, ardından Ayarlar’a ve ardından Premium’a dokunun. Hizmet sizin için uygunsa, hesabınızı etkinleştirmek için Ücretsiz Denemeyi Başlat veya Abone Ol seçeneklerinden birini seçin. Konu ile ilgili WhatsApp’ın SSS bölümünden daha fazla bilgi edinebilirsiniz.

WhatsApp Business ve WhatsApp’ı Aynı Numarayla Kullanabilir Miyim?

Hayır, aynı telefon numarasıyla hem WhatsApp Business hem de WhatsApp Messenger’ı kuramazsınız.

Ancak, her iki uygulama da tek bir telefonda çalışabilir. Bunun için WhatsApp’ta kullanmanız için sanal bir numara ayarlayabileceğiniz bir şirket bularak SMS doğrulamasını anında cep telefonunuza alabilirsiniz.

Bu sayede bir SIM kart veya fazladan bir telefon satın alma zahmetinden ve masrafından kurtulabilirsiniz.

WhatsApp Business’ı Kişisel Kullanım İçin Kullanabilir Miyim?

Teorik olarak evet, ancak kişisel ve profesyonel mesajlarınızı ayrı tutmanın tüm avantajlarını kaçırırsınız.

İkinci bir sanal numarayla, tüm kişilerinizi aynı uygulamaya kaydetmenin dezavantajları olmadan tek bir cihazın tüm rahatlığına sahip olursunuz.

Whatsapp işletme hesabı farkı ile daha iyi bir iş-yaşam dengesi, kendi cep telefonu numaranızın gizliliğini koruma ve bir müşteriye hassas bir şey gönderme riskinin olmaması anlamına gelir.

Whatsapp Business İstatistikleri

WhatsApp tarafından hazırlanan bir rapora göre, toplam 50 milyon WhatsApp Business uygulamasını kullanıyor ve bu işletmelerin 15 milyonu Hindistan’da bulunan işletmeler.

Hindistan, Brezilya ve Endonezya, WhatsApp Business’ı en çok benimseyen ülkeler arasında ilk sıralarda yer alıyor.

WhatsApp’taki işletmeler, platformun müşteri etkileşimi ve iletişimi için önemini vurgulayan günde yaklaşık 175 milyon mesaj gönderir.

2021 itibarıyla 3 milyondan fazla şirket, müşteri etkileşimlerini ve destek hizmetlerini kolaylaştırmak için WhatsApp Business hesapları oluşturdu.

WhatsApp Business’taki işletmelerin %60’ından fazlası, müşteri hizmetlerini geliştirmek, sorunları çözmek ve anında destek sağlamak için sohbet robotları kullanır.

WhatsApp Business, müşterilerin ortalama %70’inin işletmelerden 24 saat içinde yanıt almasıyla etkileyici bir yanıt oranına sahiptir.

Küçük işletme sahiplerinin %60’ından fazlası, e-posta ve telefon görüşmeleri gibi geleneksel yöntemleri geride bırakarak, müşteri iletişimi için tercih ettikleri platformun WhatsApp Business olduğunu söylüyor.

Müşterilerin %75’i müşteri desteği ve katılımı için WhatsApp Business’ı kullanma deneyimlerinden memnun.

2018’de WhatsApp Business API’nin piyasaya sürülmesinden bu yana, artan sayıda büyük kuruluş API’yi müşteri desteği ve iletişim altyapılarına entegre ederek platformun erişimini ve etkisini daha da genişletti.

Whatsapp İşletme Hesabı İle İlgili En Çok Sorulan Sorular

1. Whatsapp işletme hesabı dolandırıcılığı mümkün mü?

Evet, Whatsapp işletme hesabı dolandırıcılığı mümkündür. Bilgisayar korsanları, sahte işletme hesapları oluşturarak veya mevcut işletme hesaplarını ele geçirerek hedefledikleri kişileri dolandırabilir. 

2. Whatsapp işletme hesabından nasıl çıkılır?

WhatsApp İşletme hesabından çıkmak için, uygulamayı silmeniz yeterlidir.

3. Whatsapp işletme hesabı ücretli mi?

Evet, WhatsApp Business ücretsizdir. Küçük ve orta ölçekli işletmelere, popüler mesajlaşma uygulamasını kullanarak müşterilerle iletişim kurma olanağı sağlar. Platform, işletmelerin profil oluşturmasına, otomatik olarak mesaj göndermesine, hızlı ve verimli bir şekilde yanıt vermesine ve müşteri görüşmelerini izlemesine olanak tanır.

4. Whatsapp bu hesap bir işletme hesabıyla yapılıyor ne demek?

WhatsApp’ın işletmeler için sunduğu özel bir hesap türünü kullanarak oluşturulan bir hesabı ifade eder. 

5. Whatsapp işletme hesabı doğrulama nedir?

WhatsApp’taki yeşil onay işareti, doğrulama rozetini temsil eder ve numaranın bir Resmi İşletme Hesabına ait olduğunu gösterir. Rozeti almak için işletmelerin ayrıntılı bir doğrulama sürecinden geçmesi ve belirli WhatsApp kriterlerini karşılaması gerekir.

6. Whatsapp business çoklu kullanım mümkün mü?

Evet, WhatsApp Business çoklu kullanımı mümkündür. Bu, birden fazla kullanıcının (ekip üyeleri veya çalışanlar gibi) tek bir WhatsApp Business hesabına erişebileceği ve bu hesabı yönetebileceği anlamına gelir. Bunu başarmak için, bir WhatsApp Business hesabının paylaşımlı erişimini ve yönetimini sağlayan üçüncü taraf araçları veya çözümleri kullanabilirsiniz.

7. Whatsapp business 2 telefonda kullanmak mümkün mü?

WhatsApp Business, işletmeler için tasarlanmış ayrı bir uygulamadır ancak bireyler tarafından da kullanılabilir. WhatsApp Business, aynı telefon numarasını birden fazla cihazda kaydetmenize olanak tanır, böylece aynı anda iki telefonda kullanabilirsiniz

8. WhatsApp Business API’yi küçük işletmem için kullanabilir miyim, yoksa yalnızca büyük işletmeler için mi?

WhatsApp Business API öncelikle orta ve büyük ölçekli işletmeler ve bağımsız yazılım satıcıları için tasarlanmıştır. Örneğin, bir pazarlama otomasyon aracı geliştiriyorsanız, e-posta, SMS ve RCS’ye ek olarak WhatsApp’ı da sunmak isteyebilirsiniz. 

Bununla birlikte, entegrasyonu uygulamak ve yönetmek için teknik kaynakları varsa, daha küçük işletmeler de WhatsApp Business API’den yararlanabilir. WhatsApp Business API gelişmiş özellikler ve özelleştirme seçenekleri sunarken, WhatsApp Business uygulamasına kıyasla muhtemelen daha yüksek düzeyde teknik uzmanlık ve yatırım gerektirir.

9. WhatsApp Business mevcut iletişim ve pazarlama stratejilerinize nasıl entegre olacak?

WhatsApp Business aracılığıyla alacağınız mesajları nasıl işlemeyi ve yanıtlamayı planladığınızı düşünmek için zaman ayırmaya değerdir. Birçok müşteri e-posta veya telefon görüşmeleri gibi daha geleneksel iletişim yöntemleri yerine WhatsApp’ı kullanmayı tercih ettiğinden, WhatsApp varlığınız büyüdükçe bunlara daha az zaman harcayabileceğinizi görebilirsiniz.

İşletmenizin büyüklüğü, WhatsApp Business’ın sizin için uygun olup olmadığını belirleyecektir. WhatsApp Business uygulaması ücretsizdir, ancak orta ve büyük ölçekli işletmeler WhatsApp API’yi ihtiyaçlarına daha uygun bulabilir.

Yazar Hakkında

Avansas

Avansas, her ölçekteki işletmenin tüm işyeri ihtiyaçlarını karşılayan Türkiye'nin ilk ve en büyük alışveriş platformudur. Avansas Blog'da ise iş hayatına dair ilginizi çekebilecek öğretici ve eğlenceli yazıları sizler için hazırlıyoruz.

Tüm yazıları göster