İş yerlerinde, araçlarda ve evlerde meydana gelen yangınlara anında müdahale etmek, yaşanacak birçok felaketin önüne geçer. Yangınlara müdahale eden birçok sistem bulunsa da geçmişte ve günümüzde en sık kullanılan ürünlerden biri olan yangın tüpleri, kullanım kolaylıkları ve az maliyetli olmaları nedeniyle sıklıkla tercih edilmektedir. Yangın tüpü çeşitleri hakkında daha fazla bilgi sahibi olarak hayatınızı riske atan durumlardan kolayca kurtulabilirsiniz.
Yangın Tüpü Nasıl Kullanılır?
Bir anlık dikkatsizlik sonucu veya doğal nedenlerle meydana gelen yangınlar, birçok kişinin hayatını riske atmaktadır. Farklı nedenlerden dolayı oluşan bu afetler, insanlara maddi ve manevi anlamda birçok zarar verir. Yangınlara zamanında müdahale edilmesi ise bu zararları en az seviyeye indirger.
Yangın dedektörleri ve söndürücüleri, olaya anında müdahale edilmesini sağlayan unsurlardır. Ancak bu ürünler, teknolojik birer alet oldukları için yangını belli bir duman seviyesinden sonra algılarlar. Yangın gerçekleşir gerçekleşmez müdahale edebilmek adına yangın tüpü kullanımı son derece önemlidir. Yangın tüpü dendiğinde akla ilk gelen soru ‘’Yangın tüpü nasıl kullanılır?’’ olmaktadır.
Farklı kullanım alanlarına sahip yangın tüpü çeşitleri olsa da bu ürünlerin kullanımı temelde aynıdır. Her ne kadar fazla olursa olsun, bu ürünler altı temel bölümden meydana gelirler.
Yangın tüpü çeşitlerinin hepsinde bulunan ve son derece önemli bir unsur olan basınç saati, ürünün yeterli basınca sahip olup olmadığı gösterir. Eğer ürün yeterli basınç seviyesinde değilse kullanılması da mümkün değildir. Pim, yangın tüpü çeşitlerinde bulunan ve hayati önemi olan kısımdır. Bu kısım, çekilip çıkarıldıktan sonra ürün kullanıma hazır hale gelir. Pimin, ürünlerin kullanılmadığı zaman dilimlerinde ürüne takılması ise meydana gelebilecek olan başka kazaların önlenmesi açısından önemlidir.
Hortum, yangın tüpünün içerisinde bulunan maddenin ateşin kaynağına uygulanmasını sağlar. Hortumun bir ucu yangın tüpüne, diğer ucu da hortum başına bağlıdır. Hortum başı, yangın tüpü içerisinde bulunan söndürücüyü daha etkili bir şekilde hedefe yöneltir..
Yangın tüpü çeşitlerinin tamamında bulunan son iki unsur ise etiketlerdir. Bu etiketlerden biri, ürünün hangi sınıfta olduğunu, diğeri ise son kullanma tarihini gösterir. Bu noktada önemle belirtilmesi gerekir ki yangın tüpü çeşitlerinden hangisi kullanıyor olursanız olun, ürünün son kullanma tarihini geçmemiş olduğundan emin olmalısınız. Son kullanma tarihi geçmiş olan ve kontrolleri yapılmayan ürünler, hayatınızı daha büyük bir risk altına atar.
Tüm yangın tüpü çeşitlerinde bulunan kısımları anladıktan sonra kullanımını çözmek son derece basit olacaktır. Çünkü bu ürünlerin çalışma prensipleri oldukça basittir. Yangın tüpleri; A, B ve C tipi yangınlarda kullanılan ürünler olarak sınıflara ayrılmaktadır. Bu sınıflardaki ürünlerin kullanım alanları farklıdır. Ürünle beraber size ulaşan yangın tüpü kullanma talimatının içinde, ürünlere özel kullanım şekilleri detaylı bir biçimde anlatılmaktadır. Genel olarak tüm yangın tüpü çeşitlerinin kullanımı ise şu aşamalardan oluşmaktadır:
-
- Yangın tüpü kullanımında ilk dikkat etmeniz gereken konu, yangını söndürürken rüzgarı arkanıza almanızdır. Bu sayede, yangını daha çabuk söndürebilir ve kendinizi koruyabilirsiniz.
- Kendinizi korumanızı sağlayacak olan bir diğer önemli adım ise ateşe mümkün olduğunca yaklaşmaktır. Eğer ateş kaynağına gereğinden fazla yaklaşırsanız hayatınızı risk altına atmış olursunuz.
- Kullandığınız ürünün tetik mekanizmasında bulunan pimi dikkatli bir şekilde çıkarın. Bu aşamada hem sakin hem de hızlı olmanız hayat kurtarıcı bir öneme sahiptir.
- Yangını, önden arkaya doğru söndürün. Yani, ilk önce kendi bulunduğunuz alanı ateşten arındırmaya özen göstermelisiniz.
- Yangın tüpünüz eğer tozlu bir cihazsa üründe bulunan tüm tozu boşaltın.
- Yangının tamamen söndüğünden emin olduktan sonra, daha fazla duman solumamak adına ortamı havalandırın.
Yangın Tüpü Çeşitleri Nelerdir? Kullanım Alanlarına Göre Farkları Nedir?
Yangınlar; A, B ve C tipi olarak farklı kategorilere ayrılmaktadır. Yangınların farklı nedenlerle çıkabiliyor oluşu, onlara olan müdahalelerin de çeşitlenmesini sağlar. Yangın tüplerinin üzerinde bulunan etiketlerde, farklı harflerin bulunması da bu nedenledir. Bu harfler, hangi ürünün hangi yangın tipine müdahalede kullanılması gerektiğinin göstergesidir.
Yangın tüpü çeşitlerini sıralamadan önce, yangın çeşitlerinin öğrenilmesi faydalı olacaktır. A tipi yangın, katı haldeki cisimlerin neden olduğu yangınlara verilen isimdir. B tipi yangın ise sıvı madde kaynaklı yangınlara denir. Petrol veya alkol nedeniyle çıkan yangınlar bu sınıfa dahildir. C sınıfı yangınlar, gaz halindeki maddelerin sebebiyet verdiği yangınları tanımlamak için kullanılan addır. Doğal gaz nedeniyle çıkan yangınları bu sınıfa dahil edebiliriz. Yangın tipleri; D, E, F veya G gibi daha birçok sebebe bağlı olarak sınıflandırılabilmektedir. Ancak en genel kategoriler; A, B ve C olarak üçe ayrılmaktadır.
Yangınların bu denli farklı nedenlere bağlı olarak meydana gelmesi, bu alandaki ürün çeşitliliğini beraberinde getirmiştir. Bu nedenle, farklı yangın türlerinde kullanılmak üzere yangın tüpü çeşitleri üretilmiştir. Bu yangın tüplerinin her biri hayati öneme sahip olan ürünler oldukları için güvenilir firmalar aracılığıyla satın alınmaları gerekir.
Merdiven altı üretim olarak tabir ettiğimiz üretim tipleri ile piyasaya sürülen ürünler, maddi ve manevi olarak birçok hasara neden olur. Bu sebeple iş yerinizde, evinizde veya aracınızda kullanmak üzere satın aldığınız ürünlerin tamamını, gerekli kurumlardan onay almış firmalar aracılığıyla sipariş etmeniz gerekir. TOBB tarafından sayılı firmaya verilen Güven Damgası’nı almaya hak kazanan avansas.com, tüm yangın söndürme cihazı ihtiyaçlarınızı güvenilir bir şekilde karşılayabilecek olan bir platformdur.
KKT (Kuru Kimyevi Tozlu) Yangın Söndürme Tüpü
Tozlu yangın söndürme cihazı olarak adlandırılan bu yangın tüpü; A, B ve C tipi tüm yangınlarda kullanılabilir. Bu cihazlar, amonyum fosfat içeriği ile üretilmektedir. Bu ürünlerin temel işlevi, yanma ve oksijenin irtibatını kesmektir.
CO2 (Karbondioksitli) Yangın Söndürme Tüpü
Yangın tüpü çeşitleri arasında en temizi olarak adlandırılan karbondioksitli yangın söndürme tüpü, renksiz ve kokusuz olan CO2 gazı ile üretilir. Bu ürünler, yanmanın olduğu alanda boğma etkisi gösterir. Havadan 1,5 daha ağır bir gaz olan karbondioksit, B ve C tipi yangınların söndürülmesinde son derece etkilidir.
Köpüklü Yangın Söndürme Tüpü
A ve B tipi yangınların söndürülmesinde son derece etkili olan bu ürün, azot gazının basınç yolu ile sıkıştırılmasından meydana gelmiştir. İçinde yeterli oranda su bulunan bu yangın söndürme tüpleri, en sık satın alınan ürünler arasında yer almaktadır.
İş yerlerinizde, evinizde ve aracınızda yangınlara anında müdahale etmek için Avansas üzerinden bu yangın tüplerini kolaylıkla satın alabilirsiniz. Firmanın toptan alışveriş imkanı da sunması, kullanıcılar için son derece önemli bir noktadır.
Yangın Tüpünün İçinde Ne Var?
Küçük veya büyük çaplı tüm kazaların önlenmesinde önemli olan yangın tüpü çeşitleri, farklı madde içerikleri ile üretilmektedir. Her yangın tipinde, farklı bir maddenin söndürücü gücü etkili olmaktadır. Bu nedenle, ‘Yangın tüpünün içinde ne var?’ sorusuna tek bir cevap verilemez.
Evde Yangın Tüpü Nasıl Kullanılır?
Evlerde yangın tüpü kullanımı son derece önemlidir. Başta mutfaklar olmak üzere ev içerisindeki birçok alanda sık sık yangın ihtimali ile karşılaşılmaktadır. Bu durumda ise ‘Evde hangi yangın tüpü kullanılır?’ sorusu ile sık sık sorulmaktadır.
Evlerde çıkabilecek olan yangınlar, farklı nedenlerle meydana gelebilir. Bu nedenle, satın alacağınız ürünün; A, B ve C yangın tiplerinin tamamında söndürücü etkiye sahip olması gerekir.